HDZ BiH prijedlog zakona sa setom mjera za stabilizaciju privrede

Srna
HDZ BiH prijedlog zakona sa setom mjera za stabilizaciju privrede

MOSTAR - HDZ BiH uputiće sutra Vladi Federacije BiH /FBiH/ prijedlog zakona koji obuhvata set mjera za što skoriju ekonomsku stabilizaciju, te zaštitu radnika i preduzeća, saopšteno je nakon video-sastanka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića sa koordinacijom zvaničnika HDZ-a BiH iz zakonodavne i izvršne vlasti FBiH.

Sastanak je bio fokusiran na razgovor o ekonomskim mjerama za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica koje, uz zdravstvene probleme, predstavljaju najveći trenutni izazov širom svijet.

U saopštenju iz HDZ-a se navodi da je kao ključna istaknuta potreba prilagođavanja i usklađivanja postojećih zakonskih okvira sa trenutnom situacijom, te provođenje rebalansa budžeta i omogućavanje oživljavanja privrede nakon ove krize.

Kao važan je istaknut pozitivan stav pri sveukupnoj pomoći svim privrednim subjektima.

"Pravična raspodjela pomoći i nastavak svih započetih projekata naznačeni su neizostavnim prioritetom koji će osigurati ujednačen pristup rješavanju izazova virusa korona uz nastavak izgradnje budućnosti BiH. Zdravstveno, privredno i socioekonomsko stanje u FBiH zahtijeva hitnu reakaciju svih nivoa vlasti, s kvalitetnim zakonskim rješenjima i mjerama pomoći, prije svega realnom sektoru, malim i srednjim poduzećima te ukupnoj privredi", zaključeno je u razgovoru.

Zvaničnika HDZ-a BiH iz zakonodavne i izvršne vlasti FBiH istakli su i da insistiraju na radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na sastanku je istaknuto da se zvaničnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora protive pokušajima sprečavanja rada Parlamenta FBiH i da se sve odlučuje u Vladi.

"Takve pokušaje zvaničnici oštro osuđuju i odbacuju, kao i pokušaj donošenja odluke koje nisu u ustavnoj nadležnosti FBiH", navode iz HDZ-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana