Hartman: BiH se nije uključila u evropsku nabavku medicinske opreme

Srna
Hartman: BiH se nije uključila u evropsku nabavku medicinske opreme

SARAJEVO - BiH do sada nije iskoristila ponudu EU da se zajednički naručuju sredstva medicinske pomoći i time uštedi novac poreskih obveznika, izjavila je ambasador Austrije u BiH Ulrike Hartman.

Ona smatra da se koordinacija mjera na nivou BiH, u pogledu suzbijanja epidemije virusa korona, više ne osjeti.

"U početku je u BiH bilo brze reakcije i izvijesne usaglašenosti između organa vlasti na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta. Krizni štabovi civilne zaštite u početku su ostavljali utisak da znalački i odgovorno vladaju situacijom", rekla je Hartmanova za "Dnevni avaz".

Prema njenim riječima, usred epidemije potrebno je intenzivno raditi, uvesti privredne mjere, zadržati ljude na poslu i olakšati preduzećima dalje postojanje, a Austrija je u tom pogledu već uvela podsticaje za skraćeni rad kako bi stimulisala poslodavce da ne otpuštaju radnike.

"U privredi bi zaista bila važna koordinacija mjera u BiH da bi se obezbijedila transparentnost i pravna sigurnost. U javnosti postoji slika da su podjela pozicija u institucijama BiH i političko pozicioniranje stranaka za lokalne izbore, prioritet u odnosu na pitanja nezaposlenosti, finkcionalnog sistema zdravstvene zaštite, poboljšanja kvaliteta vazduha, transparentne i brze izgradnje putne infrastrukture ili modernizacije obrazovnog sistema", rekla je ambasador Austrije u BiH.

Hartmanova je potvrdila dobre i prijateljske odnose između BiH i Austrije.

Ona je poručila da će brži put BiH ka EU biti moguć ako se obezbijedi posvećen rad na ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana