Hartman: BiH se nije uključila u evropsku nabavku medicinske opreme

Srna
Hartman: BiH se nije uključila u evropsku nabavku medicinske opreme

SARAJEVO - BiH do sada nije iskoristila ponudu EU da se zajednički naručuju sredstva medicinske pomoći i time uštedi novac poreskih obveznika, izjavila je ambasador Austrije u BiH Ulrike Hartman.

Ona smatra da se koordinacija mjera na nivou BiH, u pogledu suzbijanja epidemije virusa korona, više ne osjeti.

"U početku je u BiH bilo brze reakcije i izvijesne usaglašenosti između organa vlasti na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta. Krizni štabovi civilne zaštite u početku su ostavljali utisak da znalački i odgovorno vladaju situacijom", rekla je Hartmanova za "Dnevni avaz".

Prema njenim riječima, usred epidemije potrebno je intenzivno raditi, uvesti privredne mjere, zadržati ljude na poslu i olakšati preduzećima dalje postojanje, a Austrija je u tom pogledu već uvela podsticaje za skraćeni rad kako bi stimulisala poslodavce da ne otpuštaju radnike.

"U privredi bi zaista bila važna koordinacija mjera u BiH da bi se obezbijedila transparentnost i pravna sigurnost. U javnosti postoji slika da su podjela pozicija u institucijama BiH i političko pozicioniranje stranaka za lokalne izbore, prioritet u odnosu na pitanja nezaposlenosti, finkcionalnog sistema zdravstvene zaštite, poboljšanja kvaliteta vazduha, transparentne i brze izgradnje putne infrastrukture ili modernizacije obrazovnog sistema", rekla je ambasador Austrije u BiH.

Hartmanova je potvrdila dobre i prijateljske odnose između BiH i Austrije.

Ona je poručila da će brži put BiH ka EU biti moguć ako se obezbijedi posvećen rad na ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije.

Mali pucaju na veliko
Mali pucaju na veliko
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana