Haradinaj: Granice se mijenjaju samo ratom

Agencije
Haradinaj: Granice se mijenjaju samo ratom

Priština - Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napominje da se protivi podjeli Kosova ili “korekciji granice” sa Srbijom, dok kosovski predsjednik Hašim Tači ističe da podržava “preispitavanje granica” sa Srbijom, jer to smatra “jedinom mogućnošću da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu”.

 “Granice se postavljaju ratom, samo će ih rat promjeniti. Svi Albanci bi voleli da se Preševo pripoji Kosovu, ali znate da su granice postavljene sa ulaskom NATO, 10.000 ljudi je poginulo zbog tih granica, ne možete se igrati sa granicama”, rekao je Haradinaj poslije sastanka kosovske vlade.

Istovremeno, kosovski predsejdnik Hašim Tači poručuje da podržava “preispitavanje granica” sa Srbijom jer to smatra “jedinom mogućnošću da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu”.

“Da budem sasvim jasan, ja sam vremenom odbacio opciju podele i razmene teritorija, ovde pričam samo o preispitivanju, odnosno korekciji granice mirovnim putem i to za dobrobit Kosova”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači tvrdi da protivnici ovog predloga vrše propagandu za podjelu i razmjenu teritorija i navodi da u toj situaciji građani Kosova treba na referendumu sami da odluče ko je u pravu i koja je opcija u interesu Kosova.

Kako prenosi RTK2, Haradinaj se zahvalio komandantu američkih snaga Kfora Niku Dučiću, kojeg je nazvao “Amerikancem kosovsko-srpskog porijekla”, na “dobro obavljenom poslu u blizini jezera Gazivode”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana