Handke: Došao sam u Srpsku uprkos jakim vjetrovima koji su bili protiv toga

Srna
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Nobelovac Peter Handke izjavio je danas u Banjaluci da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos jakim vjetrovima koji su bili protiv toga.

-Srećan sam što sam ovdje. Ovo je veliki trenutak za mene - rekao je Handke novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

On je naglasio da njegove impresije najbolje opisuju stihovi čuvene pjesme nedavno preminulog Predraga Živkovića Tozovca „dugačka je Lajkovačka pruga...“.

Handke je naveo da je prije 20 godina posjetio kuću u kojoj je odrastao nobelovac Ivo Andrić.

Sa čuvenim nobelovcem Peterom Handkeom danas su se u Banjaluci sastali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović, te proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Željka Cvijanović izjavila je dolazak nobelovca Petera Handkea veliko zadovljstvo za Banjaluku i Republiku Srpsku, te da Srpska cijeni ozbiljno svjetsko stvaralaštvo, koje dolazi iz pera i mozga čovjeka koji ju je posjetio.

-Handke razumije kontekst u kojem se nalazi. I sam je rekao da su mnogi vjetrovi duvali protiv njegovog dolaska ovdje, da su mnogi koji su slali ružne riječi nastojali tim ružnim riječima da ga obeshrabre - rekla je Cvijanovićeva ci.

Istakla je da je uprkos tome nobalovac odlučio da dođe u Banjaluku, što je velika stvar.

-To je velika stvar, ali i velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spriječe, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi - istakla je Cvijanovićeva nakon sastanka Handkea sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Cvijanovićeva je poručila da je Handke u Republici Srpskoj rado viđen gost.

-Činjenica da je dobio najviše priznanje pokazuje kakav odnos imamo prema njemu, njegovom stvaralaštvu i konačno prema njegovom razumijevanju - dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da se najviše priznanje daje ljudima sa izuzetnim zaslugama, te da tu nagradu svakako zaslužuje čovjek koji je toliko postigao u svijetu umjetnosti, odnosno književnosti i zbog svega onoga što je dao čovječanstvu za vrijeme svog stvaralaštva.

Dodik je istakao da je posjeta dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea veliko zadovoljstvo i čast Republici Srpskoj.

Dodik je rekao novinarima da Srpska prati njegov rad, napomenuvši da je Handke čovjek posvećen istini i umjetnosti, te da priznanja koje do sada dobio govore sve o njemu.

-Posjeta Handkea za Banjaluku je dan u kome dočekujemo prijatelja i čovjeka za koga gajimo najbolja osjećanja zahvalnosti za sve što je učinio u svom životu i svom djelu -  rekao je Dodik novinarima nakon što je sa rukovodstvom Srpske ugostio dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad, gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“.

Nakon uručenja nagrade biće upriličen okruglo sto, na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govoriti Kusturica, te eminentni akademici i književnici.

Prvi nobelovac u gradu posvećenom nobelovcu

Reditelj Emir Kusturica izjavio je u Banjaluci da je danas za Republiku Srpsku svetkovina, jer se prvi put u svijetu dešava da nobelovac posjeti grad  koji je posvećen nobelovcu (Ivi Andriću).

- Najsrećniji sam, jer sam doveo čovjeka koji je od sedamdesetih godina prošlog vijeka zadržao istu vjeru u umjetnost kao svetu stvar. Da je drugačije, Handke ne bi bio ono što jeste - rekao je Kusturica.

On je istakao da je Handke jedna od najznačajnijih zvanica koje se mogu dočekati u Republici Srpskoj.
 

Spomenik

Spomenik nobelovcu Peteru Handkeu, koji je nedavno postavljen u Banjaluci, danas je imao priliku da vidi ovaj veliki austrijski književnik.

Handke je zajedno sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te srpskim rediteljom Emirom Kusturicom posjetio lokaciju na kojoj je spomenik nedavno postavljen.

Spomenik se nalazi kod zgrade Vlade gdje je nedavno izgrađen novi hotel firme „Integral“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana