Hamzi Labidiju, najmlađem ratniku "Islamske države" iz BiH godina zatvora

GS
Hamzi Labidiju, najmlađem ratniku "Islamske države" iz BiH godina zatvora

SARAJEVO - Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Tužilaštvo BiH sklopilo sa Hamzom Labidijem (22), a kojim je predviđeno da on odsluži godinu zatvora zbog ratovanja u Sriji, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Labidi je najmlađi povratnik sa sirijskog ratišta.

- U prisustvu advokata, optuženi Hamza Labidi, rođen 1998. godine u Zavidovićima, potpisao je sporazumno priznanje krivice i u potpunosti priznao krivicu za krivično djelo navedeno u optužnici Tužilaštva BiH. Sporazum je sklopljen na prijedlog odbrane, nakon pregovaranja o priznanju krivice-  piše u saopštenju.

U skladu sa sporazumom za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne  godine.

- Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela – dodaju u Tužolaštvu.

Labidija terete da je kao maloljetnih otišao sa porodicom na područje Sirije i Iraka, gdje je boravio nekoliko godina, te se priključio stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u okviru terorističke organizacije "Islamska država"

Labidi je imao 15 i po godina kada je sa majkom otišao u Siriju, a pridružio se očuhu Emiru Ališiću, koji je osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora za organizovanje terorističke grupe. Pprema optužnici, Labidi je bio u jedinicama pod komandom Gorana Pavlovića i Rame Pazare, kao i u "Bejt komandosu".

Labidi je ostao u Siriji do zarobljavanja, a u BiH je izručen u decembru 2019. godine. U pritvoru je bio od izručenja do jula 2020. godine, prenosi Birn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana