Hag ukida projekat koji je predložio Karadžić

Agencije
Hag ukida projekat koji je predložio Karadžić

Hag - Sekretar Mehanizma za međunarodne krivične sudove odlučio je da ukine pilot-projekt, da haški pritvorenici mogu da primaju i upućuju video-pozive.

Ovaj pilot-projekat pokrenut je nakon što je Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, više puta tražio da mu se dozvoli pristup Skajpu ili nekom sredstvu video-komunikacije.

Karadžićev advokat Peter Robinson najavio je za BIRN BiH da će podnijeti žalbu na tu odluku, već tokom naredne sedmice, a prenosi Fena.

Odlukom sekretara MMKS Olufemija Eliasa predviđeno je da se neće nastaviti sa daljim fazama testiranja projekta i da će on biti u potpunosti ukinut.

Osim tehničkih problema s video-pozivima, kako se tvrdi, postoje i bezbjednosni problemi.

“Šef Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) je identifikovao i analizirao visoki bezbjednosni rizik trenutnog sistema, a to je činjenica da bi video-pozivi pritvorenika mogli biti snimani ili prenošeni uživo na društvenim mrežama na internetu, kao i nedostatak načina za sprječavanje toga”, navodi se u odluci sekretara.

Kako se dodaje, šef Pritvorske jedinice naglasio je da tako visok rizik postoji jer ovi video-pozivi ne mogu biti nadgledani uživo zbog tehničkih i resursnih ograničenja Pritvorske jedinice UN-a.

Tvrdi se i da su ranije pritvorenici zloupotrebljavali prostorije za komunikaciju pri Pritvorskoj jedinici za učestvovanje u javnom obraćanju ili televizijskoj emisiji bez odobrenja šefa Pritvorske jedinice, što je suprotno onome što pravila nalažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana