Gutereš: Moralna optužnica svijetu zbog raspodjele vakcina

Srna
Gutereš: Moralna optužnica svijetu zbog raspodjele vakcina

NjUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterešzamjerio je danas svijetu zbog nepravedne distribucije vakcina protiv virusa korona.

Gutereš je u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku istakao da su slike iz nekih dijelova svijeta, gdje su vakcine sa isteklim rokom, kao i neiskorišćene vakcine u smeću, one koje prikazuju "priču o našim vremenima", prenosi agencija Rojters.

On je kazao da je većina stanovništva bogatijih zemalja imunizovana, dok više od 90 odsto stanovnika Afrike nije dobilo ni jednu dozu.

- Ovo je moralna optužnica za stanje našeg svijeta. To je bezobrazluk. Prošli smo naučni ispit, ali stičemo diplomu iz etike - rekao je Gutereš na generalnoj debati Generalne skupštine UN-a.

Od 5,7 milijardi doza vakcina protiv virusa korona koje su primijenjene širom svijeta, samo dva odsto ih je dato u Africi.

Guterešse zalaže za globalni plan vakcinacije koji podrazumijeva da će 70 odsto stanovništva svijeta biti vakcinisano do prve polovine sljedeće godine.

Generalni sekretar, koji 1. januara počinje drugi petogodišnji mandat na čelu svjetskog tijela, takođe je upozorio na povećanje napetosti između svjetskih velesila, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

- Bojim se da naš svijet puzi prema dva različita seta ekonomskih, trgovinskih, finansijskih i tehnoloških pravila, dva različita pristupa u razvoju vještačke inteligencije, i na kraju dvije različite vojne i geopolitičke strategije - poručio je Guteres.

Geopolitičke podjele podrivaju međunarodnu saradnju

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas SAD i Kinu na dijalog, upozoravajući na sve više podijeljen svijet.

"Bojim se da se naš svijet kreće prema dva različita seta ekonomskih, trgovinskih, finansijskih i tehnoloških pravila, dva različita pristupa u razvoju vještačke inteligencije - i na kraju dvije različite vojne i geopolitičke strategije", rekao je Gutereš otvarajući godišnju Generalnu skupštinu UN.

On je dodao da je to recept za nevolje.

"Bilo bi daleko manje predvidivo od hladnog rata. Da bismo povratili povjerenje i ulili nadu, potrebna nam je saradnja. Potreban nam je dijalog. Potrebno nam je razumijevanje", istakao je Gutereš.

On je naveo da podjele između dvije sile koče napore i u vezi sa drugim ključnim prioritetima, uključujući državne udare.

Od februara, vojska je preuzela kontrolu i u Mjanmaru i Gvineji, a avganistanska vlada koju podržava Zapad pala je pod udarom talibana.

"Vidimo nagli porast slučajeva preuzimanja vlasti silom. Sve su češći vojni udari, a nedostatak jedinstva međunarodne zajednice ne pomaže", rekao je Gutereš.

On je ukazao da geopolitičke podjele podrivaju međunarodnu saradnju i ograničavaju kapacitete Savjeta bezbednosti za donošenje neophodnih odluka.

Na sjednici Generalne skupštine prvi put će govoriti američki predsjednik Džozef Bajden, koji je rastuću i autoritarnu Kinu opisao kao najvažniji izazov 21. vijeka.

Kineski predsjednik Si Đinping će se, takođe, obratiti UN, ali putem video-veze, navodi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana