Guskova: Dodik sa pravom kritikovao Incka

Srna
Guskova: Dodik sa pravom kritikovao Incka

BEOGRAD - Ruski ekspert za Balkan Jelena Guskova ocijenila je da je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju ambasadorima Savjeta bezbjednosti UN potpuno opravdano kritikovao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da zastupa interese Bošnjaka i ponovo pokrenuo pitanje zatvaranja OHR-a.

- Dodik je u pravu kada je kritikovao Incka, koji se na ovoj funckiji nalazi od marta 2009. godine, da se miješa i u ekonomsku politiku Republike Srpske, uvijek govoreći samo u ime muslimana i pokušavajući da nametne rješenja koja nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom - rekla je Srni Guskova, koja je ruski akademik i istoričar.

Ona je ocijenila da je Dodik još jednom sa pravom pokrenuo pitanje zatvaranja OHR-a koji ometa sprovođenje reformi i sputava politički razvoj BiH.

- Banjaluka se zalaže za dalje ekonomske reforme kako u Republici Srpskoj, tako i na nivou BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i zahtjevima EU. I u tome ima punu podršku Moskve", naglasila je Guskova, koja je i senator Republike Srpske, te akademik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Ona je ocijenila da su postupci evropskih zemalja koje su osudile Dodikov govor, prilično predvidljivi jer oni ne mogu tolerisati činjenicu da Republika Srpska postaje sve samostalnija, što blokira mnoge zapadne inicijative za centralizaciju BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana