Gujon: Važna podrška Srbima iz Albanije

SRNA
Gujon: Važna podrška Srbima iz Albanije

EBEOGRAD - Srpska nacionalna manjina u Albaniji je veoma bitna matici i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu će učiniti sve kako bi podržali rad udruženja, dopunskih škola jezika, razne manifestacije i sve drugo što je bitno za očuvanje srpskog identiteta na prostoru Albanije, izjavio je direktor Uprave Arno Gujon.

Gujon je istakao da su Srbi doživljavali veoma teške trenutke prethodnih decenija za vrijeme Envera Hodže, pa i prije toga, u vrijeme kralja Zogua.

"Nama je veoma bitno da podržimo Srbe iz Albanije. Njih ima i dalje 30.000, oni i dalje govore na srpskom jeziku i dobro je što nisu odustali od svoje kulture, od svog identiteta", rekao je Gujon za portal Kosovo onlajn.

Od četiri srpska udruženja koja postoje u Albaniji, danas radi samo jedno, srpsko-crnogorsko "Morača-Rozafa" iz Skadra.

"Jedinstvo iz `Fiera` postoji samo na papiru, zatvoreno je zbog loše finansijske situacije. Zbog zahtevne albanske administracije, pravoslavno udruženje `Sveti Jovan Vladimir` iz Skadra pre nekoliko godina nije uspelo da se preregistruje, dok `Skadarlija` iz Tirane, od svog osnivanja do danas nije ni počela s radom", navodi Gujon.

Shvatajući situaciju u kojoj se nalaze sva udruženja, Gujon ističe da Uprava koju vodi može da pomogne samo ako su ona funkcionalna, odnosno ako imaju bankovne račune i ispunjavaju sve albanske propise.

Kako bi podržali rad i funkcionisanje srpskih udruženja, Gujon kaže da će za Srbe iz Albanije Uprava raspisati poseban tematski konkurs.

"Potrebe su velike, naša želja je ogromna, tako da verujem da ćemo u toku ove godine uspeti, ne samo da podržimo njihova udruženja, već i da otvorimo nekoliko škola za srpsku decu iz Albanije", rekao je Gujon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana