Gujon: Sada ću moći da radim uz državu Srbiju za Srbe

Tanjug
Gujon: Sada ću moći da radim uz državu Srbiju za Srbe

BEOGRAD- Novi vršilac dužnosti Uprave Ministarstva spoljnih poslova Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, francuski humanista Arno Gujon rekao je da mu je čast što je imenovan na tu funkciju i istakao da će sada moći da radi uz državu Srbiju, u državi Srbiji, za Srbe, ne samo na Kosovu i Metohiji već i u regionu i dijaspori.

- Čast mi je što su me ministar spoljnih poslova Nikola  Selaković i predsednik Aleksandar Vučić imenovali na ovu dužnost. Jedan takav poziv uvek je iznanađenje, a u mojm slučaju veliko priznanje - rekao je Gujon za Jutarnji dnevnik RTS-a.

Najavio je da se za početak, zbog ograničenja putovanja zbog pandemije korona virusa, usredsrediti na region, podsjećajući da u mnogim zemljama regiona naredne godine sledi popis stanovništva, što je veoma važno za položaj Srba.

- To je važno za opstanak Srba u zemljama okruženja i očuvanje njihovog identiteta, kulture, jezika, kao i za i unapređenje njihovog položaja. Treba da pratimo slučajeve distkriminacije. Biti Srbin bilo gde u svetu, a pogotovo na Balkanu, gde su Srbi konstitutivni narod, treba da bude ponos, a ne da se neko stidi svog porekla - istakao je Gujon.

Dodao je da je ponosan što su njegove ćerke i Francuskinje i Srpkinje, i da to treba da bude slučaj svuda - i u Hrvatskoj i u Makedoniji i u svim drugim zemljama.

Maveo je da će mu iskustvo koje je kao osnivač nevladinih organizacija "Solidarnost za Kosovo" i "Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji" stekao tokom brojnih akcija pomoći srpskom narodu na Kosmetu biti potrebno.

Istakao da ima prostora da se poboljša odnos dijaspore s maticom i da se povrati međusobno povjerenje.

- Srbi, i u regionu i u dijaspori, imaju samo Srbiju i Srbija treba da bude uz njih. Čast mi je što sam imenovan da ja budem ta veza između Srba iz rasejanja i regiona sa maticom Srbijom - kazao je Gujon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana