Gudeljevićeva moli građane za strpljenje

Srna
Gudeljevićeva moli građane za strpljenje

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević izjavila je da nadležne institucije rade sve što je u njihovoj moći da prve vakcine što prije stignu u BiH, te zamolila građane za strpljenje.

Gudeljevićeva je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekla da su nadležne institucije u BiH izrazile spremnost za prihvat i "Fajzerove" vakcine koja zahtijeva posebno skladištenje.

Ona je navela da će Ministarstvo civilnih poslova danas odgovoriti Globalnom savezu za vakcine /GAVI/ i čekati odgovor kada i koliko će vakcina stići u BiH.

Gudeljevićeva je rekla da inicijativa poslanika u Predstavničkom domu Denisa Zvizdića kojom se omogućava Savjetu ministara da započne pregovore sa kompanijama za proizvodnju i distribuciju vakcina protiv virusa korona još nije došla na Savjet ministara.

Prema njenim riječima, kada inicijativa dođe na sjednicu Savjeta ministara tada će se donijeti konkretna odluka.

Ona kaže da ne očekuje da će bilo kakvi sukobi unutar Savjeta ministara uticati na donošenje odluke o vakcini.

Kada je riječ o direktnim sporazumima za nabavku vakcina protiv virusa korona, Gudeljevićeva je ponovila da Ministarstvo civilnih poslova u svom planu rada i budžetu nema predviđena sredstva za nabavku vakcina.

"Ministarstvo civilnih poslova nije ministarstvo zdravstva BiH, već samo koordiniše aktivnosti na nivou BiH kada je to potrebno", pojasnila je ona.

Gudeljevićeva je podsjetila da je Vlada Federacije BiH donijela odluku da prve vakcine idu u Mostar, jer raspolaže odgovarajućim skladištem.

Ona je navela da su Unicef i UNDP rekli da su u proceduri još dva frižidera koja su potrebna za skladištenje "Fajzerove" vakcine.

"Mi preko Evropske komisije radimo na tome da nam stigne i vakcina `moderna`", rekla je Gudeljevićeva i dodala da će Ministarstvo, čim bude imalo konkretne informacije, obavijestiti javnost o njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana