Grubešić: Žene i djeca ne mogu biti legitimni vojni cilj kako Sud smatra

Srna
Grubešić: Žene i djeca ne mogu biti legitimni vojni cilj kako Sud smatra

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH uložiće žalbu na odluku Suda BiH koji je odbio optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratne zločine nad Srbima u Jošanici i drugim mjestima, i to uz obrazloženje da su “navedena mjesta bila legitiman vojni cilj”, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

-Tužilaštvo BiH nije saglasno sa takvim navodima, jer je optužnicom obuhvaćeno ubistvo 75 osoba, uglavnom civila, među kojima 31 žena, maloljetna lica, uključujući i dijete od dvije godine, kao i osobe starije životne dobi, koje nikako ne mogu biti legitiman vojni cilj, što je i stav stručnog vještaka - precizirao je Grubešić.

On je dodao da će zbog toga u zakonskom roku, do kraja dana, biti uložena žalba na ovu sudsku odluku.

Sud BiH odbio je optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

-Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana