Grubeša: Novi zakon o VSTS-u uskoro pred Savjetom ministara

Srna
Grubeša: Novi zakon o VSTS-u uskoro pred Savjetom ministara

SARAJEVO- Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da će nacrt novog zakona o Visokom sudskom i tužolačkom savjetu (VSTS) BiH uskoro biti upućen Savjetu ministara.

Grubeša je naveo da važeći zakon o VSTS-u ima nedostataka, posebno u dijelu imenovanja i disciplinskih postupaka, sukoba interesa, prijave imovinskog stanja, kao i prava na žalbu na konačne odluke VSTS-a.

- U osnovna pitanja koja su uređena u nacrtu zakona, a zahtijevaju hitno usvajanje, spadaju sukob interesa članova VSTS-a, izvještaj o imovini sudija i tužilaca, što uključuje i članove Savjeta, te njihovu provjeru, osnivanje jedinice za integritet, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune vezano za disciplinske prekršaje i postupke koji se vode protiv sudija i tužilaca - rekao je Grubeša za "Oslobođenje".

Da bi BiH imala vladavinu prava, Grubeša je ponovio da pravosuđe u zemlji mora biti samostalno i nezavisno u pogledu donošenja odluka u pojedinačnim slučajevima, ali nikako da su pojedinci "samostalni" do te mjere da za svoj rad nikome ne odgovaraju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana