Grubeša: Menadžment koji je izgradio zatvor treba ostati na rukovodećoj funkciji

Srna
Grubeša: Menadžment koji je izgradio zatvor treba ostati na rukovodećoj funkciji

Sarajevo - Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša smatra da menadžment koji je sve vrijeme učestvovao u izgradnji državnog zatvora u Istočnom Sarajevu treba da ostane na rukovodećoj funkciji u ovoj novoj instituciji BiH.

Grubeša je nakon sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu rekao novinarima da su danas razmatrane predložene odluke o prestanku rada Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, kao i odluka o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Grubeša smatra da je osoblje koje je do sada radilo na izgradnji zatvora i koje je uspješno odgovorilo na mnoge izazove, dovoljno kvalitetno da može dovesti zatvor do one faze kada će Ministarstvo pravde raspisati konkurs za upravnika zatvora.

On je potvrdio da će sutra u Sarajevu, u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu, biti održan sastanak, ali nije želio da navede imena učesnika, a koji bi trebalo da razriješe "gordijev čvor" u vezi sa početkom rada državnog zatvora.

Prema pisanju medija, razlog što ova ustanova još nije počela sa radom jeste spor između Grubeše i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirka Šarovića o tome ko će rukovoditi zatvorom.

Šarović traži da to bude Srbin, a Grubeša da to bude Hrvat.

Ove tačke je trebalo da budu razmatrane još na sjednici 13. decembra, ali su skinute sa dnevnog reda.

U odluci o zatvaranju Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora navedeno je da se gase i upravni i nadzorni odbor, a u odluci o otvaranju tog zatvora istaknuto je da se rukovodstvo imenuje u roku od šest mjeseci, dok je u obrazloženju navedeno da će Ministarstvo pravde početi kadrovsko popunjavanje tek po donošenju odluke.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana