Grobnice prkose negatorima zločina

 Vedrana Kulaga Simić
Grobnice prkose negatorima zločina

BANjALUKA - Spomen-područje Donja Gradina, samo po sebi, nepobitan je dokaz ustaškog zločina genocida u doba Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i jednostavno prkosi svima koji pokušavaju da umanje i zločin i broj žrtava. Izgradnjom memorijalnog centra postaće polazište svih istraživanja i još jači čuvar sjećanja na nevino stradale.

Poručila je to za “Glas” direktorka Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina” Tanja Tuleković, dodajući da je na pomolu projekat od nacionalnog značaja te da je od izuzetne važnosti potvrda da će na njemu raditi Srpska i Srbija.

Logor Donja Gradina je oformljen 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma NDH. Priča o izgradnji memorijalnog centra ozbiljnije je otvorena krajem 2018. godine na jednom od sastanaka najviših zvaničnika Republike Srpske i Republike Srbije. 

Tada je objelodanjeno da je jedna od ideja da to bude park sjećanja, edukacije o tom stradanju, ali i park mira jer je to jedino moguće u ovom trenutku. S partnerima u tom projektu će, kako je rečeno, biti korišćene najmodernije tehnologije i prezentacije koje će biti razumljive i mladoj generaciji i generacijama koje tek dolaze da bi sačuvali sjećanje na ono što se dešavalo na području Donje Gradine.

Zamišljeno je da cijeli prostor Donje Gradine bude integralan, da dokaže i pokaže stradanje i namjeru NDH da izvrši genocid nad Srbima, da jednu trećinu ubije, jednu protjera, a jednoj trećini promijeni vjeru, uz posebnu napomenu da je unutar kompleksa bio i logor za djecu.

Stradali

500.000 Srba

40.000 Roma

30.000 Jevreja

20.000 djece

127.000 antifašista

Izgradnja memorijalnog centra na tom području bila je tema na posljednjem sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu ove sedmice. Potvrđeno je da će u to biti uložene desetine miliona evra i da će biti formiran poseban tim ljudi iz Srpske i Srbije, a i premijerka Ana Brnabić poručila je da će se u mandatu novih vlada Srpske i Srbije početi izgradnja memorijalnog centra Donja Gradina što je dug koji imamo prema precima i potomcima.

- Izgradnjom memorijalnog centra odaćemo, prije svega, na dostojanstven način počast nevino stradalim Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. Na tom lokalitetu su masovne grobnice koje o svemu svjedoče. Ipak, trebalo bi da na tom području imamo sadržaj poput muzeja, obrazovnog centra i tome slično. Spomen-područje Donja Gradina će, kada sve to sagradimo, biti regionalni centar za istraživanje ustaškog zločina genocida i pozicionirati se na mapi svjetskih memorijala - istakla je Tulekovićeva za “Glas”.

Raspad SFR Jugoslavije uticao je i na spomen-područje Jasenovac. Nekada jedinstven Memorijal podijeljen je na dva - Spomen-područje Jasenovac u Hrvatskoj i Spomen-područje Donja Gradina u Srpskoj, odnosno BiH.

Pravni status Spomen-područja Donja Gradina riješen je 1996. godine kada je Narodna skupština donijela Zakon o Spomen-području Donja Gradina, a tek 2002. godine osnovana je Javna ustanova “Spomen-područje Donja Gradina” sa ciljem da čuva uspomenu na žrtve koncentracionog logora Jasenovac, da istražuje i naučno prezentuje ustaški zločin genocida u logoru Jasenovac i NDH te da održava prostor Memorijala.

Izložbe

Tanja Tuleković je kazala da rade sve što je u njihovoj moći da bi sačuvali sjećanje na stravična stradanja, ali na tom putu prate i mogućnosti koje se danas nude, u vrijeme modernih tehnologija i bržeg prenosa informacija do posjetilaca. Mnogo iskustva, kako je dodala, imaju s multimedijalnim izložbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana