Grujičić: Zašto Memorijalnom centru smetaju bezbjednosne kamere?

Srna
Grujičić: Zašto Memorijalnom centru smetaju bezbjednosne kamere?

SREBRENICA - Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je Srni da je opština zatražila saglasnost od bošnjačkog Memorijalnog centra Potočari da na stubove pored puta, koji su vlasništvo tog centra, postave bezbjednosne kamere i da je dobila negativan odgovor od Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja obezbjeđuje taj objekat, što je iznenađujuće.

"Na tom dijelu postoje stubovi i sa druge strane saobraćajnice, koji nisu u vlasništvu tog centra, i iskoristićemo ih za postavljanje kamera, koje želimo instalirati u saradnji sa Policijom Republike Srpske. Kamere će koristiti građanima radi poboljšanja bezbjednosti i policiji radi kontrole puta, saobraćaja i sprečavanja eventualnog skrnavljenja spomen-obilježja i bilo kakvih incidenata oko tog centra", pojašnjava Grujičić.

On je napomenuo da se svake godine pred bošnjačku komemoraciju, 11. jula u Potočarima postavljaju bezbjednosne kamere oko tog centra, te dodao da iznenađuje negativan odgovor na zahtjev da se kamere trajno postave i doprinesu ukupnoj bezbjednosti na tom lokalitetu i ukupnoj dionici regionalnog puta od Bratunca do Srebrenice.

"Mislim da se to pitanje politizuje. Da smo imali video-nadzor 2015. godine mogli su biti otkriveni napadači na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića. Ukoliko bi se neki incidenti desili u budućnosti, mogli bismo da identifikujemo počinioce i da se oni pronađu i procesuiraju", ukazuje Grujičić.

Prema njegovim riječima, kamere treba da pomognu da se lakše i brže otkriju počinioci bilo kakvih incidenata te saobraćajnih i drugih prekršaja.

On je podsjetio na podmetanje životinjske kože, prije dvije godine pored puta u Potočarima, što je izazvalo burne reakcije iako taj slučaj nije imao nikakve veze sa Memorijalnim centrom.

"Taj odgovor nam pokazuje da se ne dozvoljava postavljanje video-nadzora i navodi na sumnju da je to zbog novih malverzacija bošnjačke strane i okrivljivanja Srba za te radnje", ocijenio je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana