Graorac: Sud BiH otvoreno sudi samo Srbima

Srna
Graorac: Sud BiH otvoreno sudi samo Srbima

BANjALUKA - Sud BiH otvoreno sudi samo Srbima, izjavila je danas predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac nakon presude petorici Srba za navodne ratne zločine nad Bošnjacima u Janji kod Bijeljine.

"Sud i Tužilaštvo BiH nisu institucije koje svoj rad temelje na pravdi i pravu, što su pokazale u dosadašnjem radu i zato nije trebalo ni da postoje", rekla je Graorčeva Srni.

Ona je istakla da Sud BiH ne dijeli pravično pravdu, da svojim postupcima ne dovodi do pomirenja.

Graorčeva pita kako je moguće da se uvijek pronađu načini i razlozi da se samo osude Srbi, dok za monstruozne zločine koji su činjeni nad srpskim narodom nema kazni?

"Kako je moguće da niko ne bude osuđen za zločin nad nedužnim srpskim civilima, nad djetetom od 18 mjeseci i nad mnogo drugih zločina iz proteklog rata?", upitala je Graorčeva.

Ona je ocijenila da su to dvostruki aršini prema Srbima.

"Da li je to namjera da se jedan narod okrivi za sve što se dešavalo u proteklom ratu? Da li je to put kojim se ide od formiranja Haškog tribunala i Suda BiH da se istorija kroji na način da se samo osuđuju Srbi, a da drugi budu oslobođeni ili čak ne procesuirani?", pita se Graorčeva.

Sud BiH osudio je danas prvostepeno petoricu Srba, bivših pripadnika policije, na ukupno 12 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Janji od 1992. do 1994. godine.

Milan Đokić i Branislav Trišić osuđeni su na po tri godine zatvora, a Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik na po dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana