Granični prelaz između Novog Grada i Dvora još čeka prekategorizaciju: Teretnjake koči i radioaktivni otpad

Vedrana Kulaga Simić
Granični prelaz između Novog Grada i Dvora još čeka prekategorizaciju: Teretnjake koči i radioaktivni otpad

NOVI GRAD - Iako se u jednom momentu činilo da su BiH i Hrvatska na korak do postizanja dogovora o prekategorizaciji graničnog prelaza u Novom Gradu i puštanju teretnog saobraćaja, to se nije obistinilo, a u toj lokalnoj zajednici počinju da sumnjaju da ova blokada ima veze i sa izgradnjom odlagališta na Trgovskoj gori.

Opštine, privrednici i stanovništvo s obje strane Une štetu trpe od 1. jula 2013. godine kada je Hrvatska postala članica Evropske unije jer su tada na snagu stupili novi propisi o graničnim prelazima i pograničnom prometu.

Zabranom teretnog saobraćaja preko prelaza Novi Grad - Dvor otežana je ionako teška situacija za privrednike iz Novog Grada, susjednog Dvora u Hrvatskoj, te drugih opština iz regije kojima je taj prelaz najbliži.

Pregovori o prekategorizaciji vode se i na diplomatskom nivou, ali i na sjednicama Mješovite komisije za pitanja graničnih prelaza, koju čine predstavnici BiH i Hrvatske, ali pomaka nema.

Kao jedan od posljednjih uslova za otvaranje koji su isplivali u javnost pominjala se njegova sanacija, te da bi, kada se to uradi, prvo trebalo da bude otvoren privremeno na tri mjeseca.

Predsjednik Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima Božo Zovko istakao je početkom ove godine da je riječ o složenom problemu na kojem se radi još od ulaska Hrvatske u EU, te kratko poručio da ima pomaka.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača ističe za “Glas Srpske” da je i ove poslove usporila pandemija virusa korona, ali i da ozbiljno razmišljaju o tome da je pitanje prelaza usko povezano sa planiranom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na području opštine Dvor.

- Možda se i iz tih razloga prelaz ne definiše kao prelaz za robu. To bi mogla biti kompletna priča. Ne želi se na području Dvora neka veća ekonomska, odnosno privredna aktivnost, a to bi se postiglo otvaranjem prelaza za robni transport. Ovako nam se čini da se pomalo želi ugušiti i sam Dvor privredno, kako bi bilo što manje stanovnika i kako bi otpor prema gradnji odlagališta oslabio - istakao je Drljača.

Potpisi

Brojni privredni subjekti od zatvaranja prelaza za teretni saobraćaj imaju ozbiljne finansijske gubitke zbog većih troškova transporta robe i otežanog snabdijevanja sirovinama, repromaterijalom i opremom iz zemalja EU. Inicijativu za otvaranje prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj ranije su potpisima podržali čelnici 73 privredna subjekta iz BiH i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana