Granica sigurna samo do proljeća

Željka Domazet, Vedrana Kulaga
Granica sigurna samo do proljeća

SARAJEVO, BANjALUKA - Međunarodna organizacija za migracije (IOM) danas je odlučila da će do kraja marta pokrivati dio troškova angažmana pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske, koji na granici pomažu kolegama iz Granične policije BiH, a ako nadležni do tada ne pronađu drugo rješenje, mogući su veći problemi pred novi migrantski talas s proljeća.

IOM je, naime, nedavno obavijestio Graničnu policiju da od 31. januara neće biti u mogućnosti da finansiraju troškove smještaja i ishrane za policijske službenike MUP-a koji su angažovani kao ispomoć u nadzoru granice jer će novac iz odobrenog budžeta IPA specijalne namjene, do tada biti potrošen. Graničnoj policiji trenutno, prema njihovim podacima, u nadzoru granice pomaže 105 policijskih službenika iz RS, a 59 u ovom mjesecu koristi usluge smještaja i ishrane koje finansira IOM. Na prve navode o prekidu saradnje, kazali su da bi pomoć MUP-a bila nastavljena, ali umanjena za broj policajaca koji koriste te usluge.

Do promjene situacije na terenu došlo je juče poslijepodne. Iz tog resora u Savjetu ministara je potvrđeno da će IOM još dva mjeseca finansirati smještaj i hranu službenicima MUP-a RS na granici.

- Na sastanku Upravnog odbora IPA projekta "Specijalne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH" dobili smo odluku da će finansiranje biti nastavljeno tokom februara i marta - saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Dodali su da će nastojati da pomoć IOM-a bude nastavljena ili da Savjet ministara pronađe adekvatna sredstva iz domaćih izvora kako ne bi bio smanjen ionako nedovoljan broj policajaca na čuvanju istočne granice BiH.

U IOM-u su danas za "Glas Srpske" rekli da je podrška službenika MUP-a  jedna od aktivnosti koju podržavaju, a u okviru dogovorenog finansijskog projektnog prijedloga podržanog od EU.

- Aktivnosti su od ranije, prema prijedlogu i pratećem budžetu, planirane do 31. januara 2020. godine i to u saradnji sa Graničnom policijom BiH. Na sastanku su definisane aktivnosti koje će podržavati EU do 31. marta, a tu je i ona koja se tiče podrške policijskih službenika MUP-a  RS. Stoga nikakva vanredna odluka nije donesena - zaključili su u IOM-u.

Na prvobitne informacije da IOM prekida pomoć u finansiranju, juče su reagovali nadležni u Srpskoj, upozorivši da se time otvara novi prostor za povećan ulazak migranata u BiH.

- Mi smo lani za angažovanje policajaca na granici, njihov prevoz, gorivo i druge troškove, utrošili 1.200.000 maraka. Ako bi bili prinuđeni da im plaćamo smještaj i hranu, to bi nas godišnje koštalo oko pet miliona. Tih sredstava za te namjene nemamo - istakao je za "Glas Srpske" ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Sličan stav iznio je i premijer Srpske Radovan Višković.

- Savjet ministara je dobio proširenje budžeta i ako žele da obezbijede granicu, neka za to izdvoje sredstva - naglasio je Višković.

Šira akcija

Član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović izjavio je Srni da je izostanak finansiranja od strane IOM-a samo jedan od problema koje BiH ima, a odnosi se na priliv migranata.

- Ne mislim da se ključno pitanje odnosi na granicu BiH i Srbije kada je riječ o dolasku migranata. Mora biti šira akcija Evrope kojom bi bilo riješeno pitanje njihovog priliva - rekao je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana