Građani umjesto migranata podižu novac koji za njih pristiže u BiH

G.S.
Građani umjesto migranata podižu novac koji za njih pristiže u BiH

Nedavno je objavljeno da su migranti u Bosni i Hercegovini za tri godine preko Vestern Uniona podigli više od 5,8 miliona KM. Mnogi su se pitali otkud im dokumenti za podizanje novca, no javna je tajna da i državljani BiH to rade za njih. piše portal klix.ba.

Velika suma novca je u BiH stigla iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka od 2018. godine. Jedan dio tog novca sasvim sigurno jesu podigli ilegalni migranti koje  vlast u BiH ne može da identifikuje zato što "nemaju dokumente". Međutim, sigurno nije zanemarljiv ni procenat državljana BiH uz pomoć čijih ličnih podataka i dokumenata migranti također dolaze do novca.

Naime, ono što svi znaju, ali ne postoje jasni dokazi o tome, jeste da građani iz BiH "ustupe" svoje dokumente na Vestern Unionu u zamjenu za određeni procenat pristiglog novca.

Da se to radi, mogli ste vrlo lako saznati. Nije nevjerovatno da ste tome svjedočili npr. u pošti dok čekate da platite struju. Ukoliko ste razgovarali s migrantima više i češće nego što je to uobičajeno, takođe ste mogli saznati da sugrađani podižu novac umjesto migranata, ili ste se i sami mogli naći u situaciji da vas migrant zamoli za ovakvu vrstu usluge.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu su za klix.ba potvrdili da dio novca koji dolazi iz zemalja iz kojih dolaze i migranti stiže na račune državljana BiH. Portparol SIPA-e Luka Miladinović je kazao da novčana sredstva zaprimaju kako državljani BiH tako i migranti u vrijeme njihovog boravka, odnosno, prolaska preko teritorije BiH. Ono što nam nisu mogli zvanično potvrditi jeste da od toga i sami građani profitiraju.

Dalje navode da SIPA u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti prima, evidentira i analizira podatke, informacije i dokumentaciju u vezi s novčanim transakcijama koje se povezuju s krivičnim djelima pranja novca.

Takvim provjerama su do sada evidentirali slučajeve novčanih transakcija koje se mogu dovesti u vezu s krijumčarenjem ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić kaže da su, prema informacijama koje im je SIPA dostavila, uvidjeli da su pojedine osobe podizale i od 20 do 25 hiljada KM. Ističe da takve transakcije moraju biti predmet provjere i sumnje.

O ovome su razgovarali i na sjednici Komisije za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je nedavno održana u Unsko-sanskom kantonu, prilikom čega su donijeli šest tačaka. Jedna od njih se upravo odnosi na obaveznu provjeru svih transakcija.

"Predstavnički dom Parlamenta FBiH poziva nadležne agencije u BiH da izvrše kontrolu svih novčanih tokova koji se odnose na transfere novca koji dolazi u BiH iz onih država iz kojih dolaze migranti koji borave u BiH", stoji u zaključcima komisije.

Predsjednik Komisije za bezbjednost Parlamenta FBiH Damir Mašić očekuje od sigurnosnih agencija sa svih nivoa da i ovo pitanje bude u fokusu njihovog svakodnevnog rada.

"Puno je prostora za opravdane sumnje - u koju namjenu i u koje svrhe toliki novac dolazi i to u pojedinačnim transakcijama. Ako neko primi visoku svotu bez provjera, to može biti i legalno, ali može biti i nešto čime se finansira nešto što ne ide u prilog građana", ocijenio je on.

Dok iz zakonodavne vlasti traže da se izvrše provjere na koje načine migranti podižu novac ukoliko tvrde da nemaju dokumenata, iz SIPA-e tvrde da se svi novčani tokovi prate te da nema razloga za brigu s obzirom na to da postoji dobra saradnja svih uključenih u ove novčane tokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana