Građani Drvara blokirali put ka Bosanskom Grahovu

Srna
Građani Drvara blokirali put ka Bosanskom Grahovu

DRVAR - Stotinjak građana Drvara blokiralo je putni pravac prema Bosanskom Grahovu zbog otpada smještenog u krugu nekadašnje firme Grmeč, tvrdeći da je tekstilni otpad istovaren i ispred nekadašnje firme Unis.

Među građanima su i delegati iz reda Srba u Domu naroda parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta i Dragana Damjanović, kao i predsjednik Opštinskog vijeća Drvar Milan Kunić.

Stanovnici Bosanskog Grahova blokirali su ranije danas putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

Sedam šlepera tekstilnog otada iz Italije, identičnog onom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, istovaren je i u krugu nekadašnje fabrike Grmeč u Drvaru, rečeno je u ovoj opštini.

Ministarka ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo izjavila je da je odmah po saznanju da je u Bosanskom Grahovu i Drvaru odložen reciklažni otpad, obavijestila i zamolila Federalnu upravu za inspekcijske poslove da hitno reaguju i utvrde da li je riječ o opasnom ili bezopasnom otpadu, te da li je propisno lagerovan.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana