Građani Bijeljine protiv opoziva Petrovića, SNSD: Poštujemo volju građana

Srna
Foto: infobijeljina.com

BIJELjINA - Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević rekao je da su se građani Bijeljine izjasnili danas na referendumu protiv opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

On je rekao na konferenciji za novinare u Bijeljini da je na osnovu obrađenih 94,54 odsto biračkih mjesta razlika u korist Petrovića iznosi više od 16.000 glasova.

Miličević je naveo da je, prema ovim podacima, protiv opoziva glasalo 68,11 odsto birača, "za" je glasalo 31,13 odsto, dok je 0,76 odsto listića bilo nevažeće.

Petrović je rekao da je ovo "još jedna velika narodna pobjeda".

"Hvala svim građanima koji su izašli i iznijeli svoj stav, opredjeljenje. Ova pobjeda je i velika pobjeda SDS-a", rekao je Petrović.

Milovanović: Poštujemo volju građana

Građani su rekli da Ljubiša Petrović treba da ostane na mjestu gradonačelnika Bijeljine i mi ćemo poštovati volju građana, rekao je večeras Miroslav Milanović, predsjednik bijeljinskog Gradskog odbora SNSD-a.

- Kao i u životu, sve se sastoji od pobjeda i poraza. Imali smo opstrukcije Gradske uprave, ali to ne umanjuje njihovu pobjedu i mi im čestitamo - rekao je Milovanović.

Izborni dan protekao mirno

  Izborni dan u Bijeljini protekao je mirno, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina.
U saopštenju je navedeno da nije bilo bezbjednosno interesantnih događaja na području grada povodom održavanja referenduma i da su sva biračka mjesta zatvorena na vrijeme, osim biračkog mjesta koje je kasnilo sa otvaranjem.

Iz policije napominju da je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske izdao naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju i naredbu o zabrani saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tona ukupne mase na svim javnim putevima na području Bijeljine od 19. marta do 20. marta.

Referendum u Bijeljini uspješno je okončan i 183 biračka mjesta su zatvorena, rekla je Srni predsjednik Komisije za sprovođenja opoziva gradonačelnika Dijana Savić Božić.

Za opoziv se izjasnilo 31,51% ili 10.658 građana

Božićeva je navela da je na pojedinim biračkim mjestima glasanje bilo produženo za 20 do 30 minuta zbog problema sa položajem glasačkih kabina koji je izazvao kasniji početak glasanja ili je glasanje prekidano.

Nakon prebrojavanja glasova na biračim mjestima, glasački materijal će iz biračkih odbora biti dovezen u sportsku salu Osnovne škole "Vuk Karadžić".

Iz Narodne koalicije "Pokrenimo Bijeljinu" najavljena je konferencija za novinare u 21.00 čas o temi rezultata referenduma o opozivu.

Građani Bijeljine na referendumu su odlučivali o opozivu gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Referendum u Bijeljini je prvi koji je održan u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija, a ako opoziv prođe - Centralna izborna komisija BiH odlučuje o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika Bijeljine.

Opoziv gradonačelnika, koji je iz SDS-a, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržava ga široka Narodna koalicija "Pokrenimo Bijeljinu", predvođena SNSD-om.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana