Govedarica jedini protivkandidat Miličeviću?

Darko Momić
Govedarica jedini protivkandidat Miličeviću?

Banjaluka - Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević ocijenio je juče da se SDS nalazi u dubokoj krizi i da ta kriza traje dugo, ističući da izborom novog predsjednika stranke to može biti promijenjeno, jer je za Srpsku važno da SDS bude jak.

 

 

 

Miličević je poručio da novi predsjednik mora ujediniti stranku, ističući da i pojedini mediji žele da ga diskredituju i prikažu situaciju u SDS-u kao polarizovanu.

- Te priče o polarizaciji unutar SDS-a dolaze iz “kuhinje SNSD-a” i usmjerene su ka tome da budem diskreditovan ja, kao kandidat koji već deset godina pobjeđuje SNSD. Ne želim da vjerujem, ali izgleda da u SDS-u postoji struja koja bi to iskoristila za unutarstranačke borbe. Da li to rade u dogovoru sa SNSD-om ili zbog patološke želje za vlašću, vidjećemo - rekao je Miličević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On nije želio da precizira ko čini struju u SDS-u koja pokušava da ga diskredituje.

- Predsjednik SDS-a treba da bude neko ko spaja, a ne razdvaja. SDS je bi­o ja­k, ne kada je imao vođu, nego kada je imao vođstvo - rekao je Miličević.

On je objasnio i da za sada ne postoji nijedan zvaničan kandidat za predsjednika SDS-a, ali da će potrebnu podršku za kandidaturu, pored njega, sigurno obezbijediti i Vukota Govedarica, Mićo Mićić i Mirko Šarović.

On je kategorično odbacio tvrdnje da će, ako postane predsjednik SDS-a, na razgovor prvo pozvati lidera SNSD-a Milorada Dodika.

- Prvo bih pozvao predsjednike opštinskih i gradskih odbora da se dogovorimo kako ćemo raditi, a druga stvar, koja je za mene mnogo važna, jeste da to što radim kao čovjek i kao funkcioner SDS-a ima blagoslov, a on se može dobiti samo od patrijarha srpskog Irineja i to je prvi poziv koji bih uputio, a nikako bilo kome drugom, pogotovo Dodiku - rekao je Miličević.

Prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske” iz vrha SDS-a, postoji nekoliko scenarija za izbornu skupštinu SDS-a koja, kako je ranije rečeno iz ove stranke, treba da bude održana polovinom juna.

- Miličević će upravo zbog pokušaja diskreditacije gotovo sigurno biti kandidat. Još se ne zna koliko će imati protivkandidata, ali sve su prilike da će to biti samo Vukota Govedarica. Mićo Mićić bi najradije da se svi okupe oko jednog kandidata, bez obzira na to ko će to biti, ali najmanje bi bio srećan da to bude sadašnji predsjednik stranke. Poznajući Mirka Šarovića, on sasvim izvjesno nikome neće biti protivkandidat i ići će u trku samo ako on bude jedini kandidat. Ako ne bude takvog dogovora, on vjerovatno neće javno pozvati svoje delegate da glasaju ni za koga od kandidata, ali mu ne bi bilo mrsko da glasaju za Vukotu, jer bi u toj situaciji on kasnije vjerovatno bio izabran za predsjednika Glavnog odbora - tvrdi naš izvor.

Paradoksi

Prema tvrdnjama našeg izvora iz vrha SDS-a, najveći paradoks u vezi sa unutarstranačkim izborima u SDS-u predstavlja način izbora delegata za izbornu skupštinu.

- Gradski odbor Doboj će na osnovu rezultata sa prošlogodišnjih opštih izbora, što je jedan od kriterijuma, dati 36 delegata, a paradoks je što su za taj rezultat najzaslužniji ljudi koji su isključeni iz SDS-a poput Obrena Petrovića ili Borisa Jerinića. Paradoks je i što najviše delegata, čak 42, daje gradski odbor Banjaluka bez obzira na to što SDS u Banjaluci tradicionalno pravi katastrofalan rezultat - objašnjava naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana