Kapelo: Odati priznanje za hrabrost srpskom narodu

Srna
Kapelo: Odati priznanje za hrabrost srpskom narodu

DOBOJ – Predsjednik Fondacije “Halijard” Džon Kapelo rekao je danas u dobojskom selu Boljanić da ne smiju biti zaboravljeni heroji koji su prije 77 godina učestvovali u akciji “Halijard”.

“Moramo odati priznanje onima koji su bili hrabri, a predvodio ih je general Dragoljub Mihailović. Srpski narod i četnici su uložili ogroman napor i snagu kako bi zaštitili savezničke pilote”, rekao je Kapelo na obilježavanju 77 godina od akcije “Halijard - vazdušni most” u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u selu Boljanić njih 60.

On smatra da mora da bude sagrađen spomenik u znak sjećanja na akciju “Halijard”.

“Moramo povezati porodice, građane, mostove između SAD i Republike Srpske”, istakao je on.

Preživjeli potomak porodica koje su učestvovale u spasavanju pilota Vaskrsije Janković kaže da je srpski narod sa Ozrena pokazao dobrotu i herojstvo.

“Drago mi je što smo danas ovđe jer ova akcija ne smije biti zaboravljena. Ubijeđen sam da ćemo se i dalje okupljati, jer naše pretke ne smijemo zaboraviti”, dodao je Janković.

U selu Boljanić kod Doboja danas se obilježava 77 godina od akcije savezničkih pilota “Halijard - vazdušni most” u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija “Vazdušni most”, kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana