Goran Petronijević: Sud pokušao da zadovolji histeriju u Sarajevu

Srna
Goran Petronijević: Sud pokušao da zadovolji histeriju u Sarajevu

Beograd - Rezultat žalbe na hašku presudu, kojom je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor, može da bude samo vraćanje na prvobitnu kaznu od 40 godina, ali odbrana očekuje da će revizija dovesti do drugačijeg sagledavanja pojedinih najvažnijih tačaka optužnice, kaže advokat Goran Petronijević.

On je istakao da je drugostepena presuda činjenično manje opterećujuća za Karadžića, ali da je njom povećana prvobitna kazna od 40 godina zatvora, čime je prekršena sudska praksa.

- To je razlog za žalbu, a njen rezultat može biti samo vraćanje na 40 godina, ništa više od toga. Ali, zato će revizija koju ćemo pripremati sadržati novi broj kvalitetnih dokaza koje je od nas prikrivalo tužilaštvo, a koje nismo mogli da upotrebimo u toku postupka - rekao je Petronijević za TV Pink.

Kada je riječ o ponašanju pojedinih bošnjačkih organizacija ispred suda u Hagu, Petronijević kaže da je sve to postalo “haški turizam”.

- To su cele organizacije koje dolaze u Hag i ulaze u sud i ta vrsta ponašanja unapred je isplanirana scenografija, kako bi bili opravdani unapred kupljene karte i smeštaj u hotelima - rekao je Petronijević.

On je naveo da je loša stvar u presudi Karadžiću to što je sud pokušao da zadovolji histeriju u Sarajevu i veoma je cinično preinačenje kazne sa 40 na doživotni zatvor čovjeku koji ima 73 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana