Goran Broćeta: Srbi iz sarajevskih stranaka ne znaju muke povratnika

Željka Domazet
Goran Broćeta: Srbi iz sarajevskih stranaka ne znaju muke povratnika

SARAJEVO - Interese srpskog naroda u FBiH mogu odbraniti samo predstavnici Srba koji su izabrani kao kandidati stranaka iz Republike Srpske, u prvom redu SNSD-a, rekao je za “Glas Srpske” delegat srpskog naroda u Domu naroda FBiH Goran Broćeta.

Kazao je da zbog toga Republika Srpska i SNSD, kao najjača politička opcija i stranka koja je dobila najviše srpskih glasova u FBiH, žele mjesto potpredsjednika FBiH i da je taj zahtjev opravdan i utemeljen.

- Smatramo da smo mi jedini legitimni predstavnici Srba u FBiH. To nije ni SDA, ni Stranka za BiH, ni DF. Oni blefiraju što se toga tiče. Sasvim je logično da imamo potpredsjednika FBiH. To zavisi od toga kada će i hoće li uopšte doći do formiranja novog saziva Vlade FBiH u ovom mandatu. Mi se približavamo broju od šest poslanika i mislim da ćemo uspjeti - poručio je ranije lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je ocijenio da je značajno što SNSD u Livanjskom kantonu ima četiri poslanika, odnosno kapacitet da u Vladi tog kantona ima tri ministra.

- Problem jeste nivo FBiH, gdje SNSD u Domu naroda ima četiri delegata, a da bi bio referentan, mora ih imati šest. Pokušaćemo da radimo da SNSD dobije jedno od važnih mjesta - potpredsjednika FBiH ili jedno ministarsko mjesto da bi se moglo pomoći Srbima - istakao je Dodik.

Na Dodikovu izjavu hitno je reagovao lider DF-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, poručivši da ta inicijativa neće proći.

- Šta ja sve u svom životu želim, pa nikako ne može. I naravno, pomirim se s tim da ne može. Mislim da će tako biti i s gospodinom Miloradom Dodikom. Pomiriće se s tim da ne može - rekao je Komšić.

Broćeta kaže da je Komšićeva reakcija neopravdana i neodgovorna.

- Nije jasno kako to Komšić računa da će njegov kadar biti potpredsjednik FBiH i kako to osporava pravo SNSD-u na tu poziciju kada nijedan delegat u Klubu Srba nije iz DF-a. Druga činjenica je da je SNSD već 20 godina prisutan u FBiH, brine o Srbima i zajedno je sa Srbima u FBiH. Stoga smatramo da je opravdano i posljednji je momenat da se za potpredsjednika FBiH imenuje kadar iz SNSD-a - kazao je Broćeta.

Dodao je da u Domu naroda SNSD ima svoja četiri delegata i petog delegata sa Srpske liste, što znači da je druga partija po snazi u klubu.

- To nam svakako daje za pravo da kadar SNSD-a može biti kandidovan i izabran za potpredsjednika Doma naroda FBiH i potpredsjednika FBiH uz podršku koalicionih partnera - rekao je Broćeta.

Podsjetio je da godinama u Vladi FBiH nema nijednog ministra iz stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj.

- Nisam siguran da u posljednjih deset godina imamo svoj kadar u Vladi FBiH. I to bi bio veliki pomak da se neko od naših kadrova imenuje u Vladu, što bi značilo podršku Srbima koji su ostali da žive ovdje. Jedino istinski predstavnici srpskog naroda, predstavnici legitimnih srpskih stranaka, ljudi koji su izabrani u srpskim sredinama mogu razumjeti položaj srpskih povratnika u FBiH i brinuti se za poboljšanje njihovog statusa - kazao je Broćeta.

Nametanje

Srbi povratnici u FBiH, njihova udruženja, a pogotovo u Livanjskom kantonu i Drvaru, gdje ima najviše Srba, daju punu podršku inicijativi iz Banjaluke da Srbi konačno dobiju autohtonog potpredsjednika FBiH.

- Srbima su uvijek nametani predstavnici u Vladi FBiH i oni su dolazili iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu, a ne u Banjaluci. Nedopustivo je da neko drugi delegira potpredsjednika FBiH - kaže predsjednik Inicijativnog odbora asocijacije Srba u FBiH Mile Marčeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana