Golić: Zemljotres dokaz da se nuklearni otpad ne može odlagati u Čerkezovcu

Srna
Foto: Arhiva

KOSTAJNICA- Ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je zemljotres najvažniji parametar da nuklearno odlagalište ne može biti na Trgovskoj Gori, jer je epicentar bio samo 25 do 28 kilometara od te lokacije.

"Mi smo tvrdili da je područje Čerkezovca, odnosno Trgovske Gore trusno područje. Da ne govorim o vodopropusnim stijenama, vodotokovima i podzemnim vodama koje se ulijevaju u rijeku Unu", rekla je danas Golićeva novinarima u Kostajnici.

Golićeva smatra da su ljudi s pravom zabrinuti, te je pozvala vlasti Hrvatske da još jednom preispitaju svoju odluku, te prihvate prijedlog Slovenije da odlagalište grade u mjestu Vrbine gdje je bilo planirano i predviđeno da se zajednički odlaže nuklearni otpad.

Ona je dodala da je Savjet ministara konačno formirao pravni tim i pored opstrukcija Bisere Turković, a da ekspertski tim danas ima drugi sastanak i treba pravnom timu da dostavi stručna mišljenja na osnovu kojih oni treba da koncipiraju eventualne tužbe prema Međunarodnom sudu ili Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Golićeva smatra da arbitražu treba "preskočiti", jer se u tom postupku samo cijeni da li je postupak provođen kako je propisala Espoo konvencija /Konvencija o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica/.

"Razmišljali smo da idemo sa privremenom mjerom prema Međunarodnom sudu, s tim da ekspertski tim dostavi dosta relevantnih dokaza da možemo ići sa tom tužbom, kao privremenom mjerom, da se obustave sve aktivnosti dok se konačno ne utvrdi sastav zemljišta", istakla je Golićeva.

Ona je naglasila da Sud za ljudska prava u Strazburu treba da zaštiti građane 13 opština u slivu rijeke Une i da se za 250.000 stanovnika omogući pravo na život.

"Vi znate da smo se mi nakon sastanaka resornih ministara Republike Srpske i Federacije BiH i ministra /Staše/ Košarca, obraćali ministru inostranih poslova da se počne baviti svojim poslom, odnosno da uputi zahtjev vlastima Hrvatske da našim ekspertima omoguće da uđu na teritoriju Hrvatske i paralelno vrše istraživanja i mjerenja koja oni rade", podsjetila je Golićeva.

Ocijenila je da do danas ništa nije urađeno o tom pitanju, da Hrvatska radi istraživanja.

"Pozivam Turkovićevu da se malo bavi i ovim problemom, pored nekih stvari koje ona stalno iznosi u javnost. Očito je da se ne bavi stvarima koje su od životnog značaja za ljude koji žive u slivu rijeke Une", istakla je Golićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana