Golić: Timovi za procjenu štete od četvrtka na terenu

Srna
Golić: Timovi za procjenu štete od četvrtka na terenu

KOSTAJNICA - Stručna procjena štete pričinjene u zemljotresu u Kostajnici počeće u četvrtak, 21. januara, izjavila je ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić nakon sastanka sa načelnikom ove opštine Nikolom Janjetovićem.

"Timovi će uraditi kategorizaciju, biće napisan na svakom objektu stepen oštećenja i kojoj kategoriji od jedan do šest pripadaju. Mi računamo da će za mjesec dana sve biti završeno, samo da elementarne nepogode i vremenske prilike to dozvole", rekla je Golićeva novinarima u Kostajnici.

Ona je navela da u Kostajnici ima 1.700 poslovnih i stambenih objekata koje će obići pet timova na čelu sa inženjerima iz Direkcije za obnovu i izgradnju Republike Srpske.

"Svih 1.700 objekata će obići komisija i izvršiti kategorizaciju. Postoji utvrđena metodologija i način kako se vrši kategorizacija i to je jedini relevantan način procjene štete", rekla je Golićeva.

Ona je dodala da nakon toga slijede projekti za sanaciju, a u projektovanje će, vjerovatno, biti uključena i Direkcija za obnovu i izgradnju.

Golićeva je podsjetila da, nakon poplava 2014. godine, nijedna međunarodna organizacija nije pružala pomoć dok se nije utvrdio stepen oštećenja, koji objekti su predviđeni za rušenje, a koji za sanaciju, te način sanacije.

Prema njenim riječima, sutra će u Kostajnicu stići interventna ekipa statičara iz Direkcije koji će, zbog početka nastave i bezbjednosti djece, utvrditi eventualni stepen oštećenja u vrtiću i osnovnoj i srednjoj školi.

Golićeva je podsjetila da je Vlada Srpske odmah reagovala i interventno uplatila 300.000 KM na račun opštine Kostajnica, te nabavila tri kontejnera koji su uslovni za stanovanje, dok je četvrti kontejner donirao proizvođač.

"Prije toga su iz Civilne zaštite Republike Srpske ovdje stacionirali dva kontejnera koje opština takođe može da koristi za smještaj najugroženijeg stanovništva, a načelnici i gradonačelnici opština i gradova dogovorili su se da uplate više od 330.000 KM", rekla je Golićeva.

Ona je navela da su kontejneri nabavljani u skladu sa potrebama opštine i da je Vlada spremna da interveniše ukoliko ih bude potrebno još.

Golićeva je podsjetila i da je Vlada Srpske u prethodne četiri godine uložila više od 2,5 miliona KM za razne projekte u opštini Kostajnica.

"Međutim, elementarne nepogode mijenjaju prioritete i nakon ove prave procjene štete možemo razgovarati kako dalje i planirati sanaciju. Pozivam i ovim putem sve gradonačelnike i načelnike, kako iz Republike Srpske, tako i iz Federacije BiH, da pruže pomoć", rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da su se mnogi stanovnici organizovali sami i donosili odjeću, hranu i ostale životne potrepštine, posebno za bebe i građane koji su morali da napuste svoje domove.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović rekao je da se u Kostajnici od zemljotresa do sada radilo na sanaciji oštećenih krovova, otklanjanju opasnosti po život građana i zbrinjavanju i smještanju ljudi.

"Imamo više od 600 objekata koje su građani Kostajnice prijavili da bi trebalo da se pogledaju sa stanovišta bezbjednosti, a za stvarnu štetu ćemo morati proći sve i jedan objekat i utvrditi, jer nema objekta u Kostajnici na koji zemljotres nije uticao", naveo je Janjetović.

Prema njegovim riječima, prvobitne procjene su da je, od 80 pregledanih objekata, 45 predviđeno za rušenje.

On je rekao da je mjera o odgađanju početka nastave još na snazi. "Ali, vidjećemo. Sutra dolazi tim koji će pregledati vrtić, osnovnu i srednju školu i na osnovu njihovog nalaza možda nastava i počne u četvrtak", rekao je Janjetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana