Golić: Nijemci zainteresovani za ulaganje u Srpsku

Srna
Golić: Nijemci zainteresovani za ulaganje u Srpsku

ŠTUTGART - Predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić izjavila je Srni da večerašnjoj svečanosti u Štutgartu, povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, prisustvuje i veliki broj njemačkih državljana koji su izrazili zainteresovanost za ulaganje u Srpsku.

Golićeva je rekla da je njemačke državljane najviše zanimalo kako da u Srpskoj počnu privredne aktivnosti, koji su uslovi i kako da dobiju potrebne dozvole za to.

Ona je navela da se ubrzo u Srpskoj očekuje otvaranje velikog pogona gdje je investitor njemački državljanin, koji se upoznao o zakonodavstvu u Srpskoj.

Golićeva je izrazila zadovoljstvo što svečanosti, koju organizuje Predstavništvo Srpske u Štutgartu, prisustvuje ogroman broj privrednika porijeklom iz Srpske koji privremeno žive i posluju u Njemačkoj "rame uz rame sa njemačkim privrednicima".

Ona je navela da je delegacija iz Srpske upoznala privrednike u Njemačkoj o tome da Republika Srpska od 2007. godine usklađujemo svoje zakonodavstvo sa EU, transponuje u njega sve evropske direktive koje su identične ili slične sa Njemačkom.

"Upoznali smo ih i sa olakšicama i podsticajima koje Vlada Srpske već nekoliko godina daje privrednim subjektima", rekla je Srni Golićeva.

Ona je rekla da je ovo jedan od načina gdje je u direktnom razgovoru sa njemačkim i srpskim privredicima ostvarena "možda najbolja saradnja u odnosu na prethodne godine".

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić izrazio je zadovoljstvo što u Štutgartu sa Srbima proslavlja Dan Republike Srpske.

"Proslavom Dana Republike slavimo rođenje Republike Srpske i na taj način nikoga ne vrijeđamo, niti napadamo, ali nećemo dozvoliti nikakvo osporavanje činjenice da je Srpska stvorena 9. januara 1992. godine", dodao je Klokić.

Govoreći o jučerašnjim susretima delegacije Srpske u Štutgartu sa privrednicima koji rade u tom gradu, Klokić je rekao da neki od njih već imaju poslovne aktivnosti u Srpskoj.

Sa njima je, kako je naveo, razgovarano o sistemu podsticaja koje ima Republika Srpska, cijeni električne energije, poreskoj politiciji koja je jedna od najkonkuretnijih u regionu.

"Sa cijenom električne energije smo ubjedljivo najkonkurentniji kada je u pitanju privreda i dogovoreno je da se razgovori sa njima nastave, da okupimo naše ljude na nekom forumu kako bi predstavili sve potencijale Srpske", rekao je on.

Klokić je dodao da je razgovarano i o saradnji sa udruženjima koja djeluju u Štutgartu kojima je predstavljena mogućnost da se djeca koja su tu rođena i školuju se, okupe na jednom ljetnom kampu na Jahorini sa djecom iz Republike Srpske, sa kojima će se upoznati i razmijeniti kontakte.

U delegaciji Srpske u Štutgartu su i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i poslanik SP-a u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana