Golić: Govor mržnje imama iz Kozarca udar na pomirenje, povratnici ne treba da nasjednu

Srna
Golić: Govor mržnje imama iz Kozarca udar na pomirenje, povratnici ne treba da nasjednu

BANjALUKA - Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić najoštrije je osudila govor mržnje imama iz Kozarca Amira Mahića koji predstavlja udar na pomirenje i suživot Bošnjaka i Srba, te pozvala povratnike u Republiku Srpsku da ne nasjedaju na ovakve provokacije.

- Najveći gubitnici neprimjernih i nacionalističkih stavova imama Mahića su upravo Bošnjaci iz Kozarca i Prijedora. Dugogodišnje povjerenje koje se gradilo u Kozarcu između Bošnjaka – muslimana i Srba - pravoslavaca narušeno je sa nekoliko dobro osmišljenih rečenica koje, očigledno, ne dolaze iz glave Amira Mahića - izjavila je Golićeva Srni.

Prema njenim riječima, nije Prijedor, odnosno Kozarac, slučajno odabran kao mjesto najvećeg povratka Bošnjaka u Republiku Srpsku, a Kozarac kao specifična sredina koja je uspjela pomiriti, do prije nekoliko godina, nepomirljivo.

- Raspaljivanje nacionalne i vjerske mržnje nikad nikom nije donijelo dobro, a zloupotreba vjerskih objekata za promociju političkih ciljeva jedne partije samo pokazuje nervozu i strah od gubitka vlasti - navela je Golićeva.

Ona je rekla da je najmanje što očekuje izvinjenje imama Mahića, ali i jasna i nedvosmislena osuda ovih stavova od njegovih vjerskih, “i očigledno, političkih mentora iz Islamske zajednice u BiH i jedne političke stranke, koja se ne može pomiriti sa gubitkom vlasti”.

- Nije prvi put da ova stranka zloupotrebaljava jednu od najugroženijih populacija. Zbog toga pozivam povratnike u Republiku Srpsku da ne nasjedaju na ovakve provokacije, a nadležene organe da što prije istraže i okončaju slučaj i na taj nači, vrate, dugo godina stvarano, povjerenje između dva naroda - rekla je Golićeva.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom vjerske službe u Kozarcu Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana