Gojković: Jačanje odnosa Srbije i Srpske od suštinskog intersa za Srbe

Srna
Gojković: Jačanje odnosa Srbije i Srpske od suštinskog intersa za Srbe

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Srbije Maja Gojković istakla je večeras u Beogradu na svečanom otvaranju manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” da je jačanje odnosa Srbije i Republike Srpske od suštinskog intersa za srpski narod.

“Globalni procesi i istorijski tokovi često nisu bili blagonakloni prema bliskosti jednog istog naroda koji živi sa dve strane Drine, zato je potrebno stalno podsticati i ohrabrivati sveobuhvatnu saradnju u oblasti kulture, a naročito u negovanju sećanja”, rekla je Gojkovićeva u obraćanju na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Gojkovićeva , koja je i ministar kulture i informisanja Srbije, istakla je da su “Dani Srpske u Srbiji”, koji se održavaju u skladu sa zaključcima sa posljednje zajedničke sjednice dvije vlade, još jedna potvrda čvrstih uzajmnih veza između Republike Srpske i Srbije na svim poljima.

Ona kaže da je u toku priprema realizacije i “Dana Srbije u Srpskoj”, te navodi da je želja da se građanima u više gradova Republike Srpske predstave kvalitetni i aktuelni sadržaji i tako stvori još snažniji potencijal za proširenje saradnje.

Ona je podsjetila da su narodne skupštine Srbije i Republike Srpske usvojile gotovo identične zakone o zaštiti i očuvanju ćirilice u javnom životu, i to na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra, čime je još jednom iskazana namjera o zajedničkom radu na ključnim pitanjima za nacionalni i kulturni identitet.

To je, kako je istakla Gojkovićeva, bila i potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike Srbije i Republike Srpske.

“Istorija našeg naroda je prepuna uspeha, ali i velikih tragedija i stradanja. Zato obostrana briga za zaštitu kulturnog nasleđa mora da se ogleda i u punoj posvećenosti očuvanju istorijskog pamćenja. Dobar primer za to je multimedijalna izložba žKoncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godinež koja nas je sve podsetila na ovaj monstuozni zločin nad srpskim i drugim narodima”, navela je Gojkovićeva.

Ona je podsjetila na dogovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija koji je podržao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik o izgradnji velikog memorijalnog centra na prostoru Donje Gradine.

“Taj centar biće svesrpsko svetilište, mesto sećanja na jasenovačke žrtve i sve druge Srbe stradale u zločinima u 20 veku”, naglasila je ona.

Gojkovićeva je istakla da su kultura i umjetnost jedinstven instrument za bolje povezivanje i spajanje društva i pojedinaca, da je u tom smislu, kada je riječ o Srbiji i Republici Srpskoj povoljna okolnost za saradnju i to što Srbi vijekovima dijele kulturni prostor.

Ona je ukazala da je očuvanje kulturnog nasljeđa i nepristajanje na zaborav sopstvene prošlosti, uz konstatno zalaganje za bolju sadašnjost, preduslov za optimističan pogled u zajedničku budućnost.

“Povezanost Republike Srpske i Srbije utemeljena je na zajedničkom poreklu našeg naroda na obe strane, na istoj kulturi, tradiciji, jeziku, običajima. Zaštita kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda je zajednički cilj koji nikoga ne ugrožava. Uverena sam da ćemo nastaviti plodonosnu saradnju duboko svesni da je to zadatak Srbije kao matice našeg naroda, ali i obaveza koju svi imamo prema precima kao i prema budućim generacijama”, navela je Gojkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana