Glavni odbor NPS-a: Apsolutna podrška održavanju posebne sjednice Narodne skupštine

Srna
Glavni odbor NPS-a: Apsolutna podrška održavanju posebne sjednice Narodne skupštine

KOZARSKA DUBICA - Glavni odbor Narodne partije Srpske /NPS/ podržao je održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa vraćanjem nadležnosti u oblastima pravosuđa, uprave za indirektno oporezivanje, vojske i bezbjednosti, rekao je danas u Kozarskoj Dubici lider ove stranke Darko Banjac.

Nakon današnje prve sjednice Glavnog odbora NPS-a, Banjac je izjavio novinarima da data puna podrška rukovodstvu NPS-a da istraje na održavanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i vraćanju nadležnosti, kao i očuvanju postojećih nadležnosti koje su Srpskoj garantovane Dejtonskom mirovnim sporazumom.

“Glavni odbor dao je apsolutnu podršku rukovodstvu Republike Srpske i svim našim nastojanjima da zaštitimo Srpsku i naš narod, mirnim putem protiv pravne sile i nametnutnih rješenja”, istakao je Banjac.

On je naveo da je sjednica imala tri tačke dnevnog reda, među kojima je i aktuelna politička situacija u Republici Srpskoj, a izabrani su i članovi Predsjedništva NPS-a.

“Upoznali smo članove Glavnog odbora o svemu što se do sada dešavalo u Republici Srpskoj i dinamici koju je utvrdila koalicija, a koja se odnosi na održavanje posebne sjednice Narodne skupštine”, rekao je Banjac.

Prema njegovim riječima, NPS će i u narednom periodu nastaviti da sprovodi poltike za koje su se zalagali i do sada, a to je očuvanje Republike Srpske u okviru državne zajednice BiH, ali isključivo u skladu sa izvornim Dejtonskim sporazumom.

“Mi se u ovom trenutku nalazimo na raskrsnici - ili ćemo reći dosta sa prenosom nadležnosti i otimanjem imovine od Ustavnog suda BiH, ili Republike Srpske neće biti u veoma kratkom periodu”, ukazao je Banjac.

On je naglasio da je NPS opredijeljena za mir i tu politiku će uvijek sprovoditi, ali će koristiti sva pravna i diplomatska sredstva da bi se vratili izvornom Dejtonu.

“Na putu odbrane Republike Srpske njeno rukovodstvo nije samo i to je dokazano jer se po prvi put EU podijelila kada je riječ o odlukama u vezi sa nama, a i Savjet bezbjednosti je potvrdio ispravnost politike koju vodimo uzimajući u obzir da visoki predstavnik niti je imenovan predviđenim procedurama niti je dizvoljeno njegovo podnošenjnje izvještaja”, istakao je lider NPS-a.

Banjac je naglasio da je čvrsto uvjeren da samo put na kome se nalazimo može da bude koristan u odbrani nacionalnih interesa Srba u BiH jer samo postojanje Republike Srpske u izvornom, dejtonskom obliku garantuje opstanak našeg naroda na vjekovnim ognjištima.

On je rekao da je na današnjoj sjednici izabrano i sedam članova Predsjedništva NPS-a iz izbornih jedinica od Trebinja do Krupe na Uni.

“Organi NPS-a se polako formiraju. Danas je formirano Predsjedništvo, a donijeli smo i određene zaključke u smislu naših zadataka. Do kraja godine ćemo formirati četiri-pet opštinskih i gradskih odbora, a konačan cilj je da do kraja februara ili do sredine marta formiramo ukupno 50 opštinskih i gradskih odbora u cijeloj Republici Srpskoj”, precizirao je Banjac.

On je istakao da je prioritet NPS-a održavanje posebne sjednice Narodne skupštine, te diplomatska i politička borba koja je pred političarima u Republici Srpskoj.

“Osim toga, moramo da razmišljamo i o izborima sljedeće godine i već krajem ove godine počeće formiranje opštinskih i gradskih izbornih štabova. Ubijeđeni smo da će NPS na sljedećim izborima, u oktobru 2022. godine, pokazati svoju vrijednost i da ćemo razuvjeriti sve koji sumnjaju u nas, te da ćemo i dalje imati klub poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske”, rekao je Banjac i najavio još jednu sjednicu Glavnog odbora u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana