General Momir Zec o odluci Tužilaštva BiH da ne sprovodi istragu za granatiranje Tuzle: Lažne optužbe morale pasti

Darko Momić
General Momir Zec o odluci Tužilaštva BiH da ne sprovodi istragu za granatiranje Tuzle: Lažne optužbe morale pasti

BANjALUKA - Tužilaštvu BiH trebalo je punih 15 godina da donese odluku o nesprovođenju istrage protiv pet bivših oficira JNA i Vojske Republike Srpske i oslobodi ih lažnih optužbi za granatiranje Tuzle, iako je među osumnjičenim oficirima bilo onih koji su napustili prostor BiH prije nego što je ispaljena ijedna granata.

Krivičnu prijavu za granatiranje Tuzle u periodu od 1992. do 1995. godine koju je Tužilaštvo BiH odbacilo nakon što je saslušalo čak 150 svjedoka podnijela je 2007. godine Fondacija “Istina, pravda, pomirenje”. Ova fondacija na čijem čelu je Jesenko Alić prijavu je podnijela protiv Mile Dubajića, Momira Zeca, Veljka Brajića, Milana Nedeljkovića i Dobrašina Praščevića. Penzionisani general i bivši načelnik Glavnog štaba VRS Momir Zec kaže za “Glas Srpske” da nije ni znao da je bio predmet rada tužilaca dok u medijima nije objavljeno da je tužilaštvo donijelo odluku o nesprovođenju istrage, ističući da mu je bilo jasno da lažne optužbe nisu imale nikakve šanse i da su morale pasti, čim je vidio protiv koga je sve bila podnesena krivična prijava.

- General Milan Nedeljković je bio komandant 17. korpusa JNA i sa te dužnosti je sklonjen odmah poslije napada na kolonu JNA na Brčanskoj malti u Tuzli, a Dobrašin Praščević je bio na službi u Generalštabu u Beogradu i penzionisan je prije bilo kakvih ratnih dešavanja, tako da ne znam na osnovu čega ih je bilo ko dovodio u vezu sa granatiranjem Tuzle - kaže Zec.

On dodaje da je pukovnik Mile Dubajić bio komandant 2. majevičke brigade, a Veljko Brajić načelnik štaba u toj brigadi, koji je prekomandovan u 6. sansku brigadu VRS već u maju 1992. godine.

- Kada se radi o meni lično, bio sam komandant Inženjerijskog puka, a ne mora niko biti vojnik ili oficir da bi znao čime se bave i čime raspolažu jedinice tog roda vojske. Potom sam do druge polovine 1993. godine bio komandant 3. majevičke brigade, koja je okončala rat, a da nikada u svom sastavu nije imala artiljerijsko oružje ili tenkovske jedinice. Iz toga je jasno da ta krivična prijava nema veze sa zdravim razumom - kategoričan je Zec.

Prema njegovim riječima, niko od njega nije uzimao izjavu u vezi sa optužbama za granatiranje, ali je bio na meti Kantonalnog tužilaštva u Tuzli pred kojim je, kako kaže, dao iskaz u vezi sa optužbama za zločin u selu Koraj, iako to selo nije bilo u zoni njegove odgovornosti i nijedan njegov vojnik, a kamoli jedinica nije bila u Koraju.

On ističe da ne zna zašto je Tužilaštvu BiH trebalo 15 godina i da saslušava 150 svjedoka, ali pozdravlja odluku o obustavljanju istrage. Kada je riječ o tvrdnjama sa srpske strane da je odluka o obustavljanju istrage donesena zato što bi istraga otkrila da je general Novak Đukić nepravedno osuđen za zločin na Tuzlanskoj kapiji, general Zec kaže da je i to moguće, ali da vjeruje da je u slučaju krivične prijave Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”, Tužilaštvo BiH, iako sa zakašnjenjem, donijelo jedinu moguću odluku.

- Što se tiče generala Đukića, on je častan oficir koji nikada ne bi izdao naredbu da se počini bilo kakav zločin - kaže Zec.

S druge strane i Jesenku Aliću iz fondacije koja je podnijela prijavu smeta što je tužilaštvu trebalo 15 godina da donese odluku na koju najavljuje žalbu.

- Sama činjenica da im je trebalo 15 godina da donese odluku o nesprovođenju istrage govori o stanju u pravosuđu u BiH. Fondacija će kao nosilac krivične prijave svakako iskoristiti pravo žalbe na ovakvu odluku Tužilaštva, ali opet je pitanje koliko ćemo dugo čekati odgovor - rekao je Alić.

Ivošević

Milorad Ivošević, šef odbrane generala VRS Novaka Đukića, koji je osuđen na 20 godina zatvora za zločin na Tuzlanskoj kapiji, smatra da je Tužilaštvo BiH donijelo odluku o nesprovođenju istrage za granatiranje Tuzle, jer bi istraga dovela do otkrivanja nalogodavaca i izvršilaca zločina za koji je osuđen general Đukić.

- Ne postoje odluke Tužilaštva i Suda BiH koje nas mogu spriječiti u zahtjevima za obnavljanje postupka i dokazivanje konačne istine, jer je roditeljima, prijateljima i čitavoj društvenoj zajednici potrebno reći istinu o stradanju na Tuzlanskoj kapiji - rekao je Ivošević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana