Galić: Neophodna rekonstrukcija graničnih prelaza i izgradnja novih

Srna
Galić: Neophodna rekonstrukcija graničnih prelaza i izgradnja novih

SARAJEVO - Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je danas da infrastruktura na graničnim prelazima u BiH nije na zavidnom nivou i da je potrebna rekonstrukcija i izgradnja novih, ali se, zbog finansijskih razloga, situacija ne može riješiti preko noći.

"Zato su izuzetno važne aktivnosti koje se sprovode na graničnim prelazima, u skladu sa mogućnostima", istakao je Galić, koji je danas u Posušju razgovarao sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mirom Džakulom i čelnicima ove opštine i Zapadnohercegovačkog kantona o izgradnji novog graničnog prelaza Osoje.

On je zahvalio učesnicima sastanka što su prepoznali važnost ulaganja u izgradnju ovog graničnog prelaza, saopšteno je iz Granične policije.

Galić je rekao da će novi granični prelaz Osoje imati bolje uslove za rad, te dodao da će se raditi na tome da i drugi granični prelazi budu rekonstruisani i izgrađeni u skladu sa standardima EU.

On je istakao da su granični prelazi izuzetno važni sa aspekta bezbjednosti, ali i kao prva slika o zemlji prilikom ulaska u BiH.

Učesnici sastanka razgovarali su o prioritetima u izgradnji i rekonstrukciji graničnih prelaza, ali i budžetskim ograničenjima zbog kojih se taj problem ne može riješiti za kratko vrijeme, sa naglaskom na trenutnu situaciju na međunarodnom graničnom prelazu Osoje i aktivnostima na njegovoj izgradnji.

S obzirom na to da ovaj granični prelaz ne zadovoljavao osnovne uslove rada biće izgrađen novi, u skladu sa evropskim standardima.

Sredstva su odobrile institucije BiH, a u sklopu graničnog prelaza sa novom infrastrukturom gradi se i upravna zgrada stanice Granične policije koja obuhvata opštine Grude i Posušje, gdje će se nalaziti i vlastiti smještajni kapaciteti, prema odluci Savjeta ministara, za Upravu za indirektno oporezivanja i Graničnu policiju.

Osim Galića i Džakule, sastanku su prisustvovali načelnik Posušja Ante Begić, ministar privrede Zapadnohercegovačkog kantona Dario Sesar i predsjednik Udruženja privrednika Posušja Damir Vican.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana