Forto i Butković potpisali dodatak sporazumu o održavanju mostova

Srna
Forto i Butković potpisali dodatak sporazumu o održavanju mostova

ZAGREB - Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković potpisali su danas u Zagrebu dodatak sporazumu o održavanju i rekonstrukciji mostova na granici u vezi sa održavanjem mosta Svilaj i mosta preko rijeke Save kod Gradiške, koje su zajednički gradile Hrvatska i BiH.

Forto i Butković su sa saradnicima održali bilateralni sastanak na kojem su razgovarali o saradnji dvije zemlje u području transportne infrastrukture, izgradnji mosta Brčko-Gunja i rekonstrukciji mostova, završetku koridora "Pet ce" na području obije zemlje, problemima prevoznika u odvijanju transporta teretnih vozila, te unapređenju željezničke infrastrukture.

Forto, koji je sa delegacijom Ministarstva danas boravio u radnoj posjeti Hrvatskoj, istakao je da ne postoji simboličnija priča o saradnji od gradnje mostova, jedne od glavnih tema današnjeg sastanka, saopšteno je Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

"Put BiH u EU prolazi kroz Hrvatsku i mi moramo otvoriti svoje granice prema vama. Ubrzanje prometa, ljudi, ideja i robe između Hrvatske i BiH ključni je zadatak u narednom periodu", naveo je Forto.

On je dodao da očekuje saradnju i pomoć, ali i intenziviranje razgovora o unapređenju željezničke infrastrukture.

Butković je rekao da su imali veoma dobru saradnju sa svim ministrima do sada.

"Iza nas je zaista veliki posao koji smo zajednički napravili, a danas smo prošli sve ono što smo napravili i sve ono što ćemo napraviti zajedničkim snagama uspješno, kao i do sada", naglasio je Butković.

On se osvrnuo na zajedničke projekte, most Svilaj i most Gradiška, kao i na projekat obnove starog mosta u Brčkom, vrijednog četiri miliona evra, kojeg bi obje zemlje finansirale sa pedeset odsto.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana