Fiskalni savjet: Usvojeno pismo namjere sa MMF-om

Srna
Fiskalni savjet: Usvojeno pismo namjere sa MMF-om

SARAJEVO - Fiskalni savjet BiH usvojio je na današnjoj sjednici Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u okviru napora na suzbijanju širenja virusa korona.

Na drugoj sjednici Fiskalnog savjeta, koju je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija održao putem video-linka, konstatovano je da je fiskalna pozicija BiH značajno popravljena u toku trajanja prethodnog aranžmana sa MMF-om, što je omogućilo određeni fiskalni prostor da se pokrije dosadašnja ekonomska cijena pandemije virusom korona, te da je suficit u posljednje dvije godine u prosjeku bio blizu dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

“Očekivanje je da će fiskalna pozicija ove godine biti deficit, zbog značajnog smanjenja prihoda u budžetima, mnogo veće potrošnje na zdravstvo, te dodatne socijalne i ekonomske podrške iz budžeta usljed posljedica izazavanih pandemijom virusa korona”, navodi se u saopštenju.

Sredstva MMF-a biće iskorištena za povećanje potreba u zdravstvu i za finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, a očekuje se da će instrument za brzo finansiranje djelovati i kao katalizator za podršku drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Pored Pisma namjere, Fiskalni savjet BiH razmatrao je i usvojio i Izvještaj o izvršenju budžeta Fiskalnog savjeta BiH za 2019. godinu, te Prijedlog budžeta Fiskalnog savjeta BiH za ovu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana