Filipović: Objektivno i nepristrasno prezentovana istina koja ruši mit

Srna
Filipović: Objektivno i nepristrasno prezentovana istina koja ruši mit

ISTOČNO SARAJEVO - Izvještaj nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine predstavio je istinu nepristrasno i na osnovu činjenica, kojom se ruši plasirani mit, rekla je Srni predsjednik bratunačke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović.


Filipovićeva je ukazala na činjenicu da međunarodno i domaće pravosuđe ne procesuira predmete ratnih zločina gdje su žrtve Srbi kako mit koji su plasirali ne bi pao i ne bi se dokazao genocid nad Srbima na ovim prostorima.

“Istina je potrebna i Srbima i Bošnjacima. Istina je da su na ovim prostorima stradali i Srbi i Bošnjaci, istina je da je ogromna odgovornost međunarodne zajednice jer nije spriječila ove krvave događaje i istina je da su samo Srbi osuđeni za zločine, ali ne i Bošnjaci”, istakla je Filipovićeva.

Ona je nevela da se na ovim prostorima godinama plasiraju neistine ili poluistine o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

“Taj period rata i poslije rata išao je na ruku muslimanima ili Bošnjacima, kako se danas zovu”, rekla je Filipovićeva.

Ona je konstatovala da su oni dobili medijski rat i da su “betonirali taj mit o Srebrenici kao mjestu u kome su ubijani samo pripadnici Bošnjaka, a Srbi su etiketirani kao zločinci”.

“Mi ne umanjujemo njihove žrtve, ali svjedočimo na osnovu činjenica i dokaza da su ovdje na ovim prostorima od ž92. do ž95. godine Srbi sistematski i planski ubijani i da zločini nad Srbima na ovim prostorima imaju sve elemente genocida”, rekla je Filipovićeva.

Ona je naglasila da je istina da nema pravde za srpske žrtve, a istina je preduslov za mir, suživot i toleranciju na ovim prostorima.

“Ta istina je sadržana u Izvještaju nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji. Na kraju moja poruka je da prihvatimo istinu, da se za istinu svi borimo bez obzira kom narodu pripadamo”, poručila je Filipovićeva.

Komentarišući nametanje “zakona” o zabrani negiranja genocida odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka, Filipović je rekla da nijedan nametnuti zakon nije dobar niti provodiv, pa tako i Inckov.

“Sigurno neće biti provodiv na cijeloj teritoriji BiH”, konstatovala je Filipovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana