FBiH pokušava da smanji zaostatak za Srpskom

Vedrana Kulaga Simić
FBiH pokušava da smanji zaostatak za Srpskom

SARAJEVO - FBiH je, za razliku od Republike Srpske, do sada uradila veoma malo u cilju definisanja i izgradnje trase autoputa koja treba da u dogledno vrijeme poveže Sarajevo i Beograd, ali posljednji krug razgovora daje novu nadu da će rukave zasukati i federalni organi.

Postojećim nacrtom definisana je izgradnja trase od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, kao i od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza.

Ukupna vrijednost posla, koji dijelom finansira i Turska, procjenjuje se na oko četiri milijarde, a početak radova u Srbiji je obilježen u oktobru 2019. u Sremskoj Rači u prisustvu predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Tajipa Redžepa Erdogana te članova Predsjedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića. Radovi u BiH još nisu počeli, jer nisu ustanovljeni načini finansiranja, a u martu ove godine su u Ankari predstavnici BiH, tokom sastanka sa delegacijom Turske na čelu sa Erdoganom, potpisali Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd.

Predstavnici turske kompanije “Tasiapi”, koja gradi već dionicu u Srbiji, su nedavno boravili u BiH. Tada se moglo čuti da postoji dio preduslova da se krene sa radovima na trasi od Brčkog do Rače, ali da u FBiH nema ni idejnog rješenja za dionicu preko njihove teritorije, što je potrebno za definisanje komercijalnog ugovora, a kasnije i obezbjeđivanje novca.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović potvrdio je za “Glas Srpske” da je, kako je i najavio, razgovarao sa predstavnicima FBiH, na čelu sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

- Dogovoreno je da dio od Brčkog prema Tuzli, odnosno Tuzla - Žepče bude prioritet, u smislu definisanja trase i svih drugih aktivnosti kako bi se krenulo sa poslom. Novalić je izrazio spremnost da se angažuje kako bi se sve ubrzalo te kako bi što prije počeli sa projektovanjem, a onda i izgradnjom - rekao je Mitrović.

Trenutno, kaže, nema procjena, kada bi sve trebalo doći na svoje mjesto.

- Očekujem još jedan sastanak, ali i sa premijerima Srpske i FBiH te Vlade Brčko distrikta u smislu finansiranja dijela kroz Brčko. To je jedno od pitanja koje treba riješiti - rekao je Mitrović i dodao da očekuje da će Srpska uskoro usaglasiti prijedlog komercijalnog ugovora sa turskom kompanijom.

Direktor “Autoputeva Srpske” Dušan Topić potvrdio je nedavno za “Glas” da im je turska kompanija dostavila prijedlog komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju dijela kroz Semberiju i to kroz dva lota “Brčko – Bijeljina” i “Bijeljina – Rača”. Podsjetio je da je zeleno svjetlo lani dobio i plan parcelacije za dio od Vukosavlja do Brčkog, a počelo je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Podsjetio je da je objavljen međunarodni poziv za finansiranje, projektovanje i gradnju te dionice putem takmičarskog dijaloga te da sa dvije kompanije idu u dalje pregovore. Raniji javni poziv za finansiranje, projektovanje i izgradnju dionica Vukosavlje - Brčko, Brčko - Bijeljina i Bijeljina - Rača je poništen zbog nezadovoljavajućih prijava, a Topić je istakao da je nakon aktuelizovanja priče sa Turskom i konkretnijih koraka za realizaciju dionice Brčko - Bijeljina - Rača, te iskazane namjere Srbije da finansira dio ove dionice, ona je izostavljena iz novog javnog poziva.

Dobre strane

Od kada je počela priča o izgradnju autoputa, koji bi u vidu prstena, spojio Beograd i Sarajevo mnogi su saglasni da je riječ o infrastrukturnom projektu koji bi trebao dati snažan vjetar u leđa ekonomiji regiona. BiH bi, kako se može čuti, postala magistrala koju mogu mnogi da koriste, što ide na ruku privredi, turizmu i drugim granama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana