FBiH odbija obavezu iz Dejtona

Vedrana Kulaga
FBiH odbija obavezu iz Dejtona

BANjALUKA, SARAJEVO - Rukovodstvo federalnog parlamenta odbilo je juče poziv Narodne skupštine da ponovo budu pokrenuti razgovori u vezi sa markiranjem granične linije između entiteta, a iz Republike Srpske je naglašeno da takav stav FBiH predstavlja kršenje Dejtona.

Određeni razgovori o obilježavanju granične linije između Srpske i FBiH počeli su neposredno nakon završetka rata i potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u čijem Aneksu dva piše da strane treba da formiraju zajedničku komisiju u vezi sa ovim pitanjem.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u ponedjeljak zaključke o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH. U jednom od njih je Vlada RS zadužena da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između Srpske i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Negativan odgovor ponovo je stigao iz FBiH. Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta FBiH juče je, odbio poziv parlamenta RS za definisanje granične linije, a u obrazloženju piše da u skladu sa Aneksom dva nema granice između entiteta, već međuentitetska linija koja ima isključivo administrativni značaj.

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je da FBiH nije, niti će ikada učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se tiču entitetske linije. Sa direktoricom Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Bosiljkom Predragović juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a bivši direktor te republičke institucije Tihomir Gligorić za “Glas Srpske” se prisjetio da je RUGIP još 2011. godine pokušao sa kolegama iz federalne Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove da napravi pomak u vezi sa markiranjem međuentitetske linije.

- Napravili smo, kako smo je nazvali, “Plavu knjigu”. Dali smo je i njima na uvid i rekli da puste politiku, a da s pravnog i stručnog aspekta kažu šta misle o tome. Nisu imali, u stručnom smislu, primjedbi na način kako smo po dejtonskoj liniji utvrdili preciznost podatka koji nije bio ni na čiju štetu, već u omjeru 49 naspram 51 odsto - rekao je Gligorić.

Na papiru, zaključio je, postoji sve, ali je potrebna volja.

- Bili smo tada na dobrom putu da, kao struka, stanemo iza toga. Političko Sarajevo je sada diglo galamu, uz opaske da se treba držati Dejtona. U redu, vratimo se na Dejton, formirajmo komisiju, a u tehnološkom smislu sve geodetske uprave imaju opremu koje mogu sa milimetarskom preciznošću da urade posao i ne vidim razlog da se ta obaveza ne završi - istakao je Gligorić.

Na pozive nije odgovarao ni direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović. U NATO štabu u Sarajevu za Srnu su kazali da u skladu s Aneksom dva, FBiH, Srpska i BiH imaju obavezu da uspostave zajedničku komisiju koja treba da sastavi dogovoreni dokument koji sadrži precizan tehnički opis međuentitetske linije razgraničenja.

EU i SAD

Portparolka Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović rekla je Srni da EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH, a nepovredivost granica ostaje temeljni princip za Uniju. Na pitanje da prokomentarišu izjavu federalnog premijera te da li to zahtijeva sankcije jer predstavlja kršenje Dejtona, kako je objavila Srna, poslali su odgovor portparolke u kojem nema odgovora na to pitanje. Da ne mogu komentarisati pitanja o definisanju granične linije poručili su i iz američke ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana