Fahrudin Radončić: Bošnjačka državna mafija završiće u zatvoru

Željka Domazet
Fahrudin Radončić: Bošnjačka državna mafija završiće u zatvoru

Bošnjačka državna mafija koja je našla utočište u SDA pokušava da skrene pažnju sa sebe. Međutim, odgovorno tvrdim da će se oni naći tamo gdje im je mjesto, jer su počinili politička ubistva i ogromnu krađu.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić.

Mi imamo pet lista koje treba da se procesuiraju i da se njima pozabave institucije BiH. Kada se te stvari pokrenu i budu odgovarali oni koji su na bezočan način opljačkali ovu zemlju i časne ljude u njoj, onda BiH može reći da počinje da živi kao pravna država - kazao je Radončić.

GLAS: Kraj prošle i početak ove godine obilježilo je ubistvo policajca Muhidina Pivodića koji je radio na obezbjeđenju pravoslavne crkve u sarajevskom naselju Reljevo. Znate li šta su motivi tog ubistva i kako komentarišete ovaj gnusni čin?

RADONČIĆ: Svaki napad na policiju je direktan atak na državu. Pravosudni i istražni organi treba da daju odgovor na pitanje koji su motivi ubistva i dobro je da je odmah otklonjena bilo kakva sumnja da ovo ubistvo ima bilo kakve veze sa činjenicom da se dogodilo pored crkve i da ono nema bilo kakvu nacionalnu pozadinu. Riječ je o gnusnom ubistvu i uvjeren sam da će sve agencije koje su za to zadužene, raditi odgovorno i u najboljem interesu javnosti i bezbjednosti u BiH i rasvijetliti ovaj slučaj. BiH mora postati bezbjednija zemlja. Ovu godinu vidim kao godinu borbe protiv sistemske korupcije. Javnost od tužilaštava, sudova i bezbjednosnih agencija očekuje da se late posla i rade. Želim da ih ohrabrim da svoj posao rade što energičnije i odgovornije.

GLAS: Kakvo ste stanje zatekli u Ministarstvu bezbjednosti kada ste preuzeli funkciju ministra?

RADONČIĆ: Ministarstvo treba depolitizovati. Ova institucija ne smije biti u rukama jedne stranke i pojedinca. Ministarstvom u koje sam došao stranački je upravljao Sadik Ahmetović iz SDA i moj prvi zadatak bio je da ga depolitizujem. Smatram da sam to u prvih mjesec od preuzimanja funkcije završio. Ministarstvo ne smije da se miješa u operativni rad policije, ali sa njima mora da sarađuje.

GLAS: Pitanja korupcije, kriminala i terorizma su goruća. Da li je do sada bilo dovoljno volje da se ona razriješe?

RADONČIĆ: Ne bih odgovorio sa da ili ne, ali činjenica je da su korupcija, kriminal i terorizam epiteti koji se vezuju za BiH. Imamo nekoliko nerazriješenih političkih ubistava, nemamo procesuiran ozbiljan privredni kriminal, a na našim područjima ni terorizam nije stran. Imamo hiljade slučajeva korupcije, uništeno je na stotine velikih kompanija, banke su prevarene za oko milijardu maraka kredita bez pokrića... To dovoljno govori da u BiH nije bilo ambijenta i političke volje da se uđe u ozbiljnu borbu protiv korupcije i kriminala.

GLAS: Ko je opstruisao rad na tim predmetima i zašto?

RADONČIĆ: Mislim da su najveće opstrukcije činili lideri i rukovodstva pojedinih političkih partija. Činjenica je da mi u Federaciji nismo htjeli da razriješimo ko je opljačkao više od 100 nekada uspješnih kompanija. Radi se o porodici Selimović koju nikada niko nije htio da procesuira, a riječ je o jednom od najvećih kriminala koji su se desili u Evropi u posljednjih 20 godina. Dva politička ubistva su se dogodila u Sarajevu i to znači da je riječ o činjenici da nije bilo volje da se te stvari rješavaju, a krivci su oni koji su upravljali zemljom posljednje dvije decenije. Oni su morali stvoriti ambijent da se te stvari razriješe.

GLAS: I poslije Vašeg imenovanja na funkciju ministra bezbjednosti iz SDA ne prestaju optužbe da ste u prijateljskim vezama sa osobama koje se nalaze na američkoj crnoj listi poput Nasera Keljmendija?

RADONČIĆ: Nemam nikakve veze ni sa Keljmendijem, ni sa bilo kim sa američke crne liste i to gospoda iz SDA zna. Da sam imao ili, ne daj Bože, da imam bilo kakve veze sa Keljmendijem i njemu sličnima i da sam u bilo kakvoj vezi sa kriminalcima sigurno ne bih mogao proći sve bezbjednosne provjere koje podrazumijeva funkcija ministra bezbjednosti. Na crnoj listi su članovi rukovodstva SDA Hasan Čengić i Bakir Alispahić koji i danas rade u paraobavještajnom savjetu SDA. Ovdje se radi o zamjeni identiteta. Bošnjačka državna mafija koja je našla utočište u SDA pokušava da skrene pažnju sa sebe. Međutim, odgovorno tvrdim da će se oni naći tamo gdje im je mjesto, jer su počinili politička ubistva i ogromnu krađu. Oni su perjanice ogromne korupcije i dovođenje Keljmendija u vezu sa mnom neće im biti od pomoći. Keljmendi treba da bude uhapšen i da se pred pravosudnim institucijama utvrdi ko je ta osoba i kojom se vrstom kriminala bavila, a kojom nije.

GLAS: Hrvatska i Srbija su otvorile nekoliko velikih istraga u borbi protiv organizovanog kriminala, dok u BiH to nije slučaj?

RADONČIĆ: Mi imamo pet lista koje treba da se procesuiraju i da se njima pozabave institucije BiH. Jedna obuhvata prljavu privatizaciju, druga neplaćanje milijardu i po maraka poreza u Federaciji, treća dugove po osnovu PDV-a, četvrta dugove prema bankama, a peta lista negativne revizorske izvještaje. Tužilaštva treba da procesuiraju ljude i privatne kompanije koje se nalaze na tim listama. Kada se te stvari pokrenu i budu odgovarali oni koji su na bezočan način opljačkali ovu zemlju i časne ljude u njoj, onda BiH može reći da počinje živjeti kao pravna država.

Mišković

GLAS: Dovode Vas u vezu i sa Miroslavom Miškovićem. Da li ste sa njim sarađivali?

RADONČIĆ: Mišković je probao da investira u FBiH i napravili smo zajednički kompaniju sa 2.000 maraka kapitala. "Avaz" je tu bio suvlasnik sa 25 odsto i poslije nekoliko mjeseci je prodao kapital Miškoviću. Objekat u Tuzli umjesto sa Miškovićem odlučio sam da gradim sa Selverom Oručem. Danas se taj objekat zove "Avaz Robot centar". Napadi potiču iz SDA i njima bliskih krugova, odnosno od ratno-kriminalne i privatizacijske mafije. Za SDA ne treba da budu problem otac i sin Mišković, nego otac i sin Hilmo i Mujo Selimović. Oni su napravili najveću pljačku u istoriji BiH i mi treba da se bavimo njima, a Miškovićem neka se bave pravosudne institucije Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana