Kosovo: Evropska komisija izrazila žaljenje zbog čestih napada na Srbe povratnike

Srna
Foto: Ilustracija

BRISEL - U nacrtu izvještaja Evropske komisije o samoproglašenom Kosovu za 2022. godinu izražava se žaljenje zbog mnogih prepreka za povratak prisilno raseljenih lica, odnosno Srba povratnika, tokom sukoba i naglašava da su politička volja i održivo finansiranje ključni za stvaranje adekvatnih uslova za održiv povratak, uključujući poboljšanu bezbjednost i pun pristup socijalnim i ekonomskim pravima za povratnike.

U tekstu u koji je Tanjug imao uvid izražava se žaljenje zbog čestih napada na kosovske Srbe povratnike, a vlada takozvanog Kosova se poziva da obezbijedi da raseljenim licima budu obezbijeđena imovinska prava, pristup dokumentima i državljanstvo, kao i korišćenje srpskog jezika u javnoj upravi.

„Podstiče se Kosovo da pojača napore za pomirenje i traži rješenja za sporove, uključujući usvajanje sveobuhvatne nacionalne strategije za suočavanje s prošlošću, naglašavajući ključnu ulogu koju imaju organizacije civilnog društva u ovoj oblasti“, navodi se u tekstu nacrta.

Pozivaju se vlasti na intenziviranje napora i rješenja pitanja nestalih lica i bavljenje ovim temama u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

U ovom tekstu se izražava duboka zabrinutost zbog nedostataka u istrazi, krivičnom gonjenju i suđenju za ratne zločine na Kosovu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana