Evropski parlament usvojio amandman o sankcijama Dodiku

Tanjug
Evropski parlament usvojio amandman o sankcijama Dodiku

STRAZBUR/SARAJEVO - Evropiski parlament usvojio je amandman trojice zastupnika u okviru godišnjeg izveštaja u Odboru za spoljne poslove koji poziva na sankcije srpskm članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Markus, Tonino Picula i Tijs Rojten, a za njega su glasala 504 poslanika Evropskog parlamenta.

I amandmanu piše da "EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti Republike Srpske koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i bezbjednost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu", objavljeno je na tviter nalogu poslanika Rojtena.

Dodaje se da "EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i Ruskih spoljnih smijetnji i poziva Savjet da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".

U amandmanu se, navodi se, oštro osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti Republike Srpske, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava uporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, bezbjednosti i oporezivanja.

Dodaje se da se u amandmanu osuđuje i djelovanje spoljnih faktora na stabilnost BiH i uplitanje Rusije u unutrašnju politiku zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana