Evo koji proizvodi će biti sniženi i u kojim marketima

Anita Janković Rečević
Evo koji proizvodi će biti sniženi i u kojim marketima

BANjALUKA - U korpi proizvoda koje bi građani Srpske trebalo znatno jeftinije da plaćaju već od ove sedmice naći će se 50 artikala, a „Glas Srpske“ objavljuje koji tačno i u kojima marketima.

"Vitaminkin” ajvar i marmelada, “Pađeni” jogurt i pavlaka, pileći parizer iz proizvodnih pogona kompanije”Natura Vita”, te “Mirin” keks "Domaćica" su samo dio artikala od ukupno 50 koje će građani Srpske kupovati po sniženim cijenama.

Ovi proizvodi biće označeni posebnim stikerima “0 odsto marže” i potrošačima će biti dostupni do kraja sedmice u 22 trgovačka lanca širom Srpske.

-Od danas je 19 proizvođača koji su se odrekli marže na 50 svojih proizvoda uključeno u kampanju “Društveno odgovorno”, te da će u toku ove sedmice ti proizvodi po umanjenim cijenima biti dostupni u 22 marketa u Srpskoj – istakao je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić..

- Dio kampanje je 19 proizvođača koji su se odrekli marže u potpunosti, kao i četiri distributera, te 22 trgovačka lanca. Do kraja sedmice na policama će biti proizvodi po sniženim cijenama - rekao je Šulić i dodao da uz proizvođačke marže, mnogi trgovci i distributeri odrekli su se i marže na veliki broj proizvoda iz svojih asortimana, te će se i ti proizvodi na policama naći uz značajno niže cijene.

Šulić je naveo da će se na policama marketa naći i proizvodi koji će biti umanjeni dijelom marže od maloprodavca odnosno trgovačkog lanca.

-Imamo 50 proizvoda koji će biti označeni stikerom „nula odsto marže“ a otprilike više stotina proizvoda će biti označeno stikerom „Društveno odgovornož“ - rekao je Šulić.

On je rekao da će cijene pojedinačnih proizvoda u prodajnim lancima zavistiti od više faktora ali da bi trebale biti snižene od 20 odsto do 50

Na pitanje da li je Vlada Srpske razmatrala ograničavanje marži na lijekove, Šulić je odgovorio da o tome nije zvanično razgovarao.

-Razgovora je bilo ali nismo ništa konkretizovali i ozvaničili. Što se tiče PDV-a, to već znate da je nivo BiH – istakao je.

Potvrdio je da u ovu kampanju nisu uključeni pekari, ali će rado biti prihvaćeni ukoliko budu željeli da se pridruže kampanji.

-Upravo zbog toga što nemamo pekare uključene u akciju, imamo zahtjev predsjednika Vlade da se iz interventnih nabavki, koje su unutar Ministarstva, samelje određena količina žita u brašno koje ćemo distribuirati putem Crvenog krsta i centara za socijalni rad da na taj način olakšamo socijalno najugroženijim porodicama i ovaj segment - rekao je Šulić.

Kampanja “Društveno odgovorno” traje do 31. decembra, a Šulić je naveo da će na zajedničkim sastancima imati priliku da razgovaraju o njenom nastavku. Šulić napominje da su u kampanju, pored Ministarstva, uključeni i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana