EU: Zapadni Balkan dobiće vakcine, ali se ne zna ni kada ni koju količinu

Tanjug
EU: Zapadni Balkan dobiće vakcine, ali se ne zna ni kada ni koju količinu

BRISEL- Lideri zemalja članica Evropske unije na sutrašnjoj video konfrenciji razgovaraće o solidarnosti EU sa trećim zemljma kada je riječ o isporuci vakcina, ali se ne očekuje konkretizacija termina, niti količina doza koje bi mogle da stignu na zapadni Balkan.

- Nema vremenskog okvira za isporuku vakcina trećim zemljama. Situacija je već dovoljno komplikovana unutar EU zbog problema u proizvodnji. Naša je namjera da to realizujemo kada budemo i sami dovoljno napredovali - objašanjava zvaničnik EU.

Pred sutrašnji sastanak EU lidera, koji će se deveti put sastati putem video konfrencije posvećene isključivo borbi protiv pandemija kovida-19, naglašavaju da zemlje zapadnog Balkana ne treba da sumnjaju u princip da će "EU biti tu za svoje partnere" i da će se zalagati da vakcine" kao globalno dobro stignu do svih kojima su potrebne".

Iz Evropske komisije su pred ovaj sastanak poručili zemljama zapadnog Balkana da budu "strpljive još par sedmica" i da se unutar EU uspostavlja mehanizam koji bi trebalo da omogući partnerskim zemljama "pristup dijelu od 2,3 milijarde doza vakcina" koje EU obezbijedila kroz zajedničku nabavku.

EU lideri će na sutrašnjoj video konfrencijji poseban fokus staviti na političku poruku o ozbiljnosti situacije usled širenja novih sojeva virusa u Evropi.

Teme razgovora biće i situacija u prizvodnji i isporuci vakcina, ali i jačanje kampanja vakcinacije u zemljma članicama.

Razmotriće se i pitanje zajedničkih standarda kada je riječ o sertifikatima o vakcinaciji pri čemu je, kao se u Briselu navodi, odluka o njihovoj upotrebi za eventualna putovanja "još daleko".

Video konfrencija EU lidera počeće u četvrtak u 18 časova, a ne očekuju se pisani zaključci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana