EU: Zajedno sa Savjetom Evrope u podršci reformama na Zapadnom Balkanu

GS
EU: Zajedno sa Savjetom Evrope u podršci reformama na Zapadnom Balkanu

BRISEL - Evropska unija i Savjet Evrope će nastaviti da rade zajedno kako bi pomogli zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima da ostvare opipljiv napredak u svom ukupnom procesu reformi ka ispunjavanju kriterijuma za članstvo u Uniji, navodi se u dokumentu koji je danas objavio Savjet EU.

- Naši zajednički programi u regionu proširenja i susjedstva nastaviće da podržavaju reformske napore u oblastima ljudskih prava, demokratije i vladavine prava - piše u zaključcima o prioritetima Unije za saradnju sa Savjetom Evrope za ovu i sledeći godinu, prenosi Tanjug.

U 55 zaključaka, EU spominje oblast reformi na Zapadnom Balkanu, gdje EU i Savjet Evrope rade zajedno.

Dokument navodi da EU priznaje važnu ulogu Savjeta Evrope u podršci usklađivanju sa evropskim standardima i jačanju izgradnje kapaciteta institucija za sprečavanje i suzbijanje korupcije, u borbi protiv pranja novca i obezbjeđivanju djelotvornog sudstva, sve to tokom reformskih procesa na Zapadnom Balkanu i zemljama Istočnog partnerstva.

Savjet EU ocjenjuje da je uloga ekspertize Saveta Evrope “od ključnog značaja u kontekstu godišnjeg paketa EU o proširenju i Evropskog mehanizma za vladavinu prava, uključujući pripremu narednih izdanja godišnjeg izvještaja o vladavini prava”.

- Naši zajednički programi u regionu proširenja i susjedstva nastaviće da podržavaju reformske napore u oblastima ljudskih prava, demokratije i vladavine prava - dodaje se u dokumentu.

Kako se dodaje, instrument koristan za ovaj rad je saradnja sa Venecijanskom komisijom, a od koristi su GRECO instrument za borbu protiv korupcije, kao i sva druga relevantna tijela Savjeta Evrope. Za EU, kako se napominje, to ostaje glavni prioritet u narednim godinama.

- Posvećenost EU njegovanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava proširuje se na zemlje kandidate i potencijalne kandidate i susjedstvo EU, gdje će EU nastaviti saradnju sa Savjetom Evrope kako bi podržala zemlje u sprovođenju suštinskih reformi i obuke, u pogledu pravosuđa, borbe protiv korupcije, promocije ljudskih prava i uloge slobodnih i nezavisnih medija i civilnog društva, i u pogledu zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, da prati napredak ostvaren u tim oblastima, u skladu sa ojačanom metodologijom procesa pristupanja - naglašava se u dokumentu.

EU takođe najavljuje da će nastaviti blisku saradnju sa GRECO instrumentom Saveta Evrope na promovisanju primene standarda za jačanje borbe protiv korupcije i sa MONEIVAL-om u borbi protiv pranja novca.

Dokument Savjeta EU se odnosi na sve oblasti, a cilj je ojačanje demokratije u evropskim državama i traži da se “udruže snage kako bi se preokrenulo demokratsko nazadovanje, promovisala vladavina prava i podržala ljudska prava, zaštitio integritet demokratskih procesa od spoljnog miješanja i dezinformacija, zaštitila nezavisnost pravosuđa, osigurala sloboda medija i sigurnost novinara i poboljšala efikasnost demokratskih institucija i donošenja odluka, uključujući angažovanje aktera civilnog društva i povećani angažman građana”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana