EU upozorila BiH i zaprijetila uvođenjem viza

G.S.
EU upozorila BiH i zaprijetila uvođenjem viza

Evropska komisija upozorila je BiH i poručila da očekuje daljnje poboljšanje kada je u pitanju sprečavanje ilegalnih migracija, prenio je Avaz.ba.

Kako navodi taj portal, to se navodi u zaključku Izvještaja Evropske komisije o ispunjavanju uslova za zadržavanje bezviznog režima s državama šengenskog prostora.

U Izvještaju se u direktnu vezu dovodi zadržavanje bezviznog režima i potreba BiH da poboljša granične kontrole, spriječi zloupotrebe i aktivnije pokrene borbu protiv organizovanog kriminala.

Dodaje se da je BiH uložila značajne napore u pogledu granične kontrole i podizanja svijesti javnosti kroz ciljane informativne kampanje o negativnim efektima zloupotrebe bezviznog režima.

"BiH je nastavila da se suočava s neregularnim migracijskim izazovima, uključujući protok državljana trećih zemalja kroz BiH ka području "Šengen plus". Nakon povećanog priliva izbjeglica i migranata u 2018. i 2019. godini vlasti su angažovale sve raspoložive graničare. Međutim, od vlasti se zahtijeva značajno poboljšanje u upravljanju granicama i migracijama, uključujući sposobnost prijema i koordinacije između institucija na različitim nivoima", naglašeno je u Izvještaju.

Dodaje se da Koordinaciono tijelo u Ministarstvu bezbjednosti koje je odgovorno za praćenje migracijskih trendova i djeluje kao operativno sjedište u slučaju krize ne funkcioniše dobro, posebno u pogledu dodjele pogodnih prostora za prihvatne centre i preseljenja tražilaca azila i migranata u raspoloživi smještaj.

Ozbiljni nedostaci

"Ozbiljni su nedostaci u efikasnom pristupu tražiocima azila, a zbog vrlo ograničenih ljudskih resursa i operativnih kapaciteta. Postoje sistemski nedostaci u operativnoj saradnji agencija za sprovođenje zakona, zbog neusklađenosti krivičnog zakonodavstva u zemlji pogoršane slabom institucionalnom koordinacijom i vrlo ograničenom razmenom obaviještajnih podataka", ističe se.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana