EU: Situacija s migrantima može uticati na evropski put BH

Tanjug
EU: Situacija s migrantima može uticati na evropski put BH

BRISEL - Iz EU poručili su vlastima u BiH da je situacija sa migrantima koji se nalaze na teritoriji BiH neprihvatljiva i ocjenjuju da je to "odraz njihove nemogućnosti da primijene donijete odluke i ispune preuzete obaveze".

Dodaje se i da EU "ne razmatra sankcije", ali da "ima instrumenta" koje može da iskoristi kao reakciju na "ovakvu nefunkcionalnost vlasti u BiH u sprovođenju međunarodnih i EU obaveza".

- To su teme intenzivnih razgovora koje imamo sa BiH kako u Briselu tako i u glavnim gradovima zemalja članica. EU je jasna u svojoj poruci vlastima u Sarajevu da ovo može imati negativan uticaj na njihove ambicije kada je riječ o približavanju zemlje EU - kaže portparol EU Peter Stano.

U Briselu naglašavaju da su za potrebe migranta u BiH samo u poslednje tri godine, izdvojili 88 miliona evra, ali da je situacija posebno u kampu "Lipa" neodrživa.

- Migracije su zajednički izazov, a EU ispunjava svoj dio posla. Mi ne namećemo migrante BiH, već pomažemo vlastima u BiH da se nose sa ovim problemima - kaže portparol EU.

U Briselu navode da se sa vlastima u BiH poslednjih nedjelja o migracionim izazovima intenzivno razgovara kako javnim putem, kao i "iza scene".

Ocjenjuje se da je trenutna situacija već naškodila međunarodnom imidžu BiH.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana