EU: Poricanje genocida protivno EU vrijednostima

Tanjug
EU: Poricanje genocida protivno EU vrijednostima

BRISEL - EU je primila k znanju donošenje zakona u BiH protiv poricanja genocida, koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko, uz konstatciju da "revizionizam i poricanje genocida protivreče najosnovnijim evropskim vrijednostima".

"Pomirenje je jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja EK koje BiH mora da ispuni kako bi napredovala na svom putu ka EU. U tom pogledu EU je od početka bila jasna u svojim očkivanjima, što je nedavno rečeno i u zajedničkoj izjavi šefa diploamtije EU Žosepa Borelja i komesara za proširenje Olivera Varhejija povodom 26. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenci", navodi se u izjavi portaprola EU.

U izjavi se dodaje da EU očekuje od lidera u BiH da djeluju "suvereno" i da "preduzmu konkretne korake u cilju promocije okruženja pogodnog za pomirenje i prevzilaženje naslijeđa rata.

U Briselu i ovom prilikom ponavljaju svoju nedvosmislenu podršku teritorjjalnom integritetu i suverenitetu BiH, dok se politički lideri pozivaju da se uzdrže od upotrebe zapaljive retorike, podjela i koraka koji bi mogli da podriju evropsku perspektivu zemlje.

Visoki predstavnik Incko danas je nametnuo odluku koja se odnosi na dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Zakonom koji odmah stupa na snagu kažnjavaće se oni koji javno odobre, poreknu, grubo umanje ili pokušaju opravdati genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana