EU: Poricanje genocida protivno EU vrijednostima

Tanjug
EU: Poricanje genocida protivno EU vrijednostima

BRISEL - EU je primila k znanju donošenje zakona u BiH protiv poricanja genocida, koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko, uz konstatciju da "revizionizam i poricanje genocida protivreče najosnovnijim evropskim vrijednostima".

"Pomirenje je jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja EK koje BiH mora da ispuni kako bi napredovala na svom putu ka EU. U tom pogledu EU je od početka bila jasna u svojim očkivanjima, što je nedavno rečeno i u zajedničkoj izjavi šefa diploamtije EU Žosepa Borelja i komesara za proširenje Olivera Varhejija povodom 26. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenci", navodi se u izjavi portaprola EU.

U izjavi se dodaje da EU očekuje od lidera u BiH da djeluju "suvereno" i da "preduzmu konkretne korake u cilju promocije okruženja pogodnog za pomirenje i prevzilaženje naslijeđa rata.

U Briselu i ovom prilikom ponavljaju svoju nedvosmislenu podršku teritorjjalnom integritetu i suverenitetu BiH, dok se politički lideri pozivaju da se uzdrže od upotrebe zapaljive retorike, podjela i koraka koji bi mogli da podriju evropsku perspektivu zemlje.

Visoki predstavnik Incko danas je nametnuo odluku koja se odnosi na dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Zakonom koji odmah stupa na snagu kažnjavaće se oni koji javno odobre, poreknu, grubo umanje ili pokušaju opravdati genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana