EU planira dodatne mjere na granicama

Tanjug
EU planira dodatne mjere na granicama

BRISEL- Evropska komsija je u situaciji širenja novih sojeva virusa korona i velikog broja novih infekcija pozvala da se izbjegavaju i "snažno obeshrabre" sva putovanja koja nisu neophodna.

U Briselu su danas zatražene dodatne mjere na granicama kako unutar EU tako i na spoljnim granicama u cilju zaustavljnja širenja virusa.

- Testiranje će biti obavezno za sve putnike koji ulaze u EU, uključujući i one koji su na tzv. bitnim putovanjima. PCR test za ulazak u EU mora biti star najviše 72 sata - kaže komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.

Ona navodi da se dodatna pravila, uključujući samoizolaciju, karantin i praćenje kontakata do 14 dana, moraju primjeniti na putnike koji dolaze iz trećih zemlja, u kojime je primetna cirkulacija novih sojeva virusa.

Za građane EU i nosioce boravišnih dozvola testiranje će biti omogućeno pri dolasku, a formular o lokaciji putnika bi trebalo da postane univerzalan i obavezan.

Predlog Komisije uključuje dodavanje „tamnocrvene boje" na postojeću epdemiološku mapu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti za oblasti gjde je prisutan visok nivo infekcija, delimično izazvan novim sojevima virusa.

- Podržavamo odluku zemlja članica da putnici iz drugih zemlja članica ne treba da budu odbijeni na granicama. Kao restrikcije mogu se primjenjivati karantin i testovi pre ili nakon dolaska. Za dolaske iz tamno crvenih područja važiće striktnije mjere - izjavio je evropski komesar za prvosuđe Didijer Rejnders.

U Komsiji navode da će biti izuzetaka koji će se odnositi na građane koji prelaze granice unutar zemlja članica kako bi išli na posao, u školu ili se brinuli o članovima porodicama.

Građani koji zbog obaveznih putovanja dolaze iz tamno crvenih zona morali bi, prema predlogu Komisje, da urade test pre dolaska i da budu u karantinu, ukoliko to nema disporoprcionalni uticaj na njihovo esencijalno putovanje.

U Evropskoj komisiji zaključuju da je cilj ovih mera da se zaštite građani i jedinstveno EU tržište, uključujući i isporuku vakcina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana