EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu zapadnog Balkana

GS
EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu zapadnog Balkana

TIRANA - Uoči samita EU–zapadni Balkan u Tirani, evropski zvaničnici u Briselu ističu da će glavna poruka sastanka biti nedvosmislena podrška članstvu regiona u EU i poziv na ubrzanje procesa pristupanja.

-Činjenica da se prvi put samit sa zapadnim Balkanom odvija u jednoj od zemalja regiona je simbol "ojačanog partnerstva EU i regiona u vreme ruske agresije na Ukrajinu - ističu zvaničnici EU pred početak samita.

Dodaju da će naglasak razgovora  biti na solidarnosti, koja ide u dva pravca.

-Ponovićemo važnost usaglašavanja partnera sa našim zajedničkim merama uključujući i sankcije, ali želimo da na različite načine pomognemo da se ublaže ekonomske posledice ruske agresije na Ukrajinu - navode predstavnici EU.

U deklaraciji samita, u koju je imao uvid RTS, lideri EU podržavaju ideju postepene integracije regiona, već u fazi pristupanja, najavljuju finansijsku pomoć od milijardu evra za ublažavanje posljedica energetske krize i naglašavaju značaj partnerstva EU i zapadnog Balkana u svjetlu rata u Ukrajini.

Usaglašena zajednička deklaracija poziva i na pojačanu integraciju regiona sa zajedničkim tržištem EU i najavljuje ukidanja rominga između zemalja EU i zapadnog Balkana.

U isto vrijeme, EU poziva zemlje regiona da se drže "osnovnih evropskih vrijednosti i principa, u skladu sa međunarodnim pravom", principa demokratije i vladavine prava" i da jasnije istupaju u javnosti o prednostima partnerstva sa EU.

Prema najavama iz EU, na samitu će posebno biti riječi o paketu pomoći energetskom sektoru regiona u iznosu od milijardu evra bespovratnih sredstava i potencijalnih 2,5 milijarde investicija.

Ovaj paket "će pomoći regionu da ublaži posljedice krize i ubrza energetsku tranziciju", navodi se u tekstu deklaracije i ističe da će "500 miliona ići direktno kao hitna pomoć domaćinstvima i malim preduzećima, dok će drugih 500 miliona biti bespovratna podrška energetskoj nezavisnosti, tranziciji u unapređenju gasne i električne infrastrukture".

Na samitu će biti potpisana i zajednička deklaracija operatera iz EU i zapadnog Balkana o postepenom smanjenju cijena rominga, počev od 2023. godine, sa ciljem da se troškovi nakadno u potpunosti ukinu.

Kao primjere postepene integracije regiona sa EU već u fazi pristupanja, evropski zvaničnici navode sporazum o ukidanju rominga, dogovor o zajedničkoj platformi za kupovinu energenata i ističu da je u toku rad na novim modalitetima

Evropski zvaničnici očekuju da će lideri EU na samitu partnere na zapadnom Balkanu pozvati da se drže "osnovnih evropskih vrijednosti i principa u skladu sa međunarodnim pravom" i da će naglasiti značaj poštovanja principa demokratije, vladavine prava, važnost borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, podrške ljudskim pravima, pravima manjina i rodnoj jednakosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana